ЄС не збільшуватиме квоти для української продукції - єврокомісар

ЄС не збільшуватиме квоти для української продукції - єврокомісар

Укрінформ
Європейський Союз наразі не має планів збільшувати квоти на імпорт української продукції.

Про це заявила єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом на брифінгу у п'ятницю в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми збільшили квоти на деяку продукцію, і деякі з цих квот досі не були використані, тому є потенціал для їх використання і наразі немає планів надавати додаткові збільшені квоти»,- наголосила вона.

Відповідаючи на уточнююче запитання, Мальмстрьом сказала, що не були повністю вибрані квоти на експорт свинини, яловичини та курятини через невідповідність санітарним нормам Євросоюзу.

Водночас, за її словами, повністю були використані квоти на експорт меду та кукурудзи.

Єврокомісар визнала, що з початку року експорт України до Європейського Союзу дещо впав.

«Насправді він упав з огляду на загальну ситуацію в українській економіці і загальну ситуацію на глобальному ринку. Однак у деяких сферах, де ми застосували односторонні преференції, український експорт збільшився. Тому українська сторона має продовжувати реформи, зокрема у сфері сільського господарства, щоб відповідати санітарно-гігієнічним нормам Європейського Союзу, що величезною мірою допоможе збільшити український експорт, про що ми й будемо говорити з українським міністром сільського господарства»,- зазначила єврокомісар.

У свою чергу, президент Європейської бізнес асоціації Томаш Фіала пояснив, що падіння українського експорту в ЄС відбулося через загальне падіння цін на сировину на глобальному ринку, а не через фактичне зменшення обсягів українського експорту в ЄС.

«Причиною (падіння українського експорту в ЄС. - Ред.) є не падіння фізичних обсягів експорту в Європейський Союз, а причиною є зниження цін на експортні одиниці, тому що український експорт в основному складається з сировини, зокрема зерна, залізної руди, металу, ціни на які впали найбільше - на 40 відсотків за останній рік. Ціни на м'яку сировину, зерно, впали більш ніж на 20 відсотків. Тому у фізичному вимірі український експорт у Європейський Союз стабільний», - сказав Фіала, додавши, що ЄС став більш важливим торговельним партнером України за останній рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-