Інфляція 5%: Гонтарева простить не сміятися

Інфляція 5%: Гонтарева простить не сміятися

Укрінформ
У НБУ прогнозують, що ставка рефінансування знизиться до рівня 11-12% у середині наступного року, а "через три роки в нас буде інфляція 5%".

Про це повідомила голова Національного банку України Валерія Гонтарєва в інтерв'ю DT.UA.

"Коли ми дійдемо до інфляції в 11-12%, ставка рефінансування опуститься до приблизно такого самого рівня. Думаю, це буде в середині наступного року. При виконанні всіх супутніх умов ми знімемо обмеження та знизимо ставку до аналогічного рівня. І тоді банки, розвантажившись та одержавши суди, які працюють, і закон про захист прав кредиторів, що зависнув у парламенті, і почнуть нарощувати кредитування. За нашими планами, через три роки в нас буде інфляція 5%. Нині всім смішно, коли чують цю цифру, але я переконана, що вже тоді зможу сказати, що місія виконана, а мости - добудовані", - сказала Гонтарєва.

На її думку, на сьогодні "реальний сектор і так перекредитований. Його теж треба розчищати. Не можна давати гроші тим, хто не може обслуговувати свої кредити. Здебільшого це вже мертві бізнеси. А нові проекти, стартапи в усьому світі фінансує в основному венчурний капітал, а не банки. Банки мають кредитувати живі та здорові працюючі бізнеси, і поки вони не очистять своїх портфелів, не докапіталізуються, ніякого кредитування не буде. Нині в банківському секторі залишилися здорові, реальні банкіри, от чому в сектора величезна ліквідність". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-