Україна веде переговори щодо участі в проекті TANAP - Бойко

Україна веде переговори щодо участі в проекті TANAP - Бойко

Укрінформ
Україна веде переговори стосовно своєї участі в реалізації проекту Трансанатолійського газопроводу (TANAP) для поставки азербайджанського газу в Європу

Україна веде переговори стосовно своєї участі в реалізації проекту Трансанатолійського газопроводу (TANAP) для поставки азербайджанського газу в Європу.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко, виступаючи на саміті Атлантичної ради з питань енергетики та економіки, що проходить 15-16 листопада в м. Стамбул (Туреччина), повідомили УКРІНФОРМу в прес-службі міністерства.

«Україна веде переговори з партнерами по можливій участі в проекті TANAP. І ми маємо переконливі аргументи, адже практично вся інфраструктура, починаючи від Туреччини до наших кордонів - вже готова. Більше того, Україна має на кордоні з Європейським Союзом газові сховища, які можуть бути основою для цього майбутнього газопроводу», - сказав Юрій Бойко.

Міністр висловив переконання, що транспортування каспійських енергоресурсів на європейські ринки через надійні маршрути сприятиме стабільності, економічному зростанню та безпеці в регіоні.

«Наші партнери з Азербайджану та інших країн привносять нові енергетичні ресурси в Європу і ми готові брати участь у цьому процесі. Диверсифікація ресурсів є важливою для Європи, що вже показав скраплений газ, який з'явився на європейському ринку за нижчою ціною», - сказав Юрій Бойко.

Нагадаємо, у грудні 2011 р. Азербайджан і Туреччина підписали меморандум про взаєморозуміння зі створення консорціуму для будівництва Трансанатолійського газопроводу.

Трубопровід довжиною близько 2000 км планується прокласти з Азербайджану через Грузію до Туреччини і далі до країн Європи. Точний маршрут траси поки не визначено.

Пропускна спроможність газопроводу на першій стадії складе 16 млрд куб. м газу на рік, з яких 6 млрд кубометрів використовуватимуться турецькими споживачами, а 10 млрд куб. м постачатимуться до європейських країн. На другому етапі планується збільшення обсягу поставок до 24 млрд куб. м.

Введення в дію газопроводу заплановано на 2017 р. і буде приурочено до початку видобутку газу на другій черзі азербайджанського родовища Шах-Деніз. За попередніми оцінками вартість трубопроводу може становити $5-6 млрд.

 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-