Хомутиннік: Необхідно повернути довіру громадян до банківської системи

Укрінформ
Одним з ключових завдань закону про систему гарантування вкладів фізичних осіб, який Верховна Рада прийняла в цілому, є відновлення довіри громадян до банківської системи, оскільки він забезпечуватиме чіткі механізми повернення вкладів населенню

Одним з ключових завдань закону про систему гарантування вкладів фізичних осіб, який Верховна Рада прийняла в цілому, є відновлення довіри громадян до банківської системи, оскільки він забезпечуватиме чіткі механізми повернення вкладів населенню.

Про це заявив один з авторів документа, народний депутат України, член парламентської фракції Партії регіонів, голова комітету ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік, повідомляє прес-служба ПР.

За словами парламентарія, законом передбачені шляхи реформування діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з метою вдосконалення процедури ліквідації неплатоспроможних банків. Для цього суттєво збільшуються повноваження Фонду, зокрема, надається виключне право виступати як тимчасовому адміністратору і ліквідатору банку та здійснювати виведення неплатоспроможного банку з ринку.

Крім того, пропонуються механізми посилення взаємодії між НБУ і Фондом, зменшення терміну здійснення виплат громадянам з 2 місяців до 7 днів. Обмежуються також строки тимчасової адміністрації трьома місяцями, для системних банків – шістьма місяцями, а також скасовується мораторій на виплату коштів вкладникам.

Хомутиннік зазначив, що прийняття закону дасть змогу підвищити ефективність, оперативність і прозорість процедури фінансового оздоровлення проблемних банків та виведення безнадійних фінансових установ з ринку.

«Ми очікуємо зменшення фінансового навантаження на учасників ринку, НБУ і лержбюджет. До того ж, скоротяться ризики появи проблемних та неплатоспроможних банків, будуть впроваджені нові ефективні моделі оцінки та протидії можливим викликам на фінансовому ринку», - підкреслив парламентарій.

Як повідомлялося раніше, Верховна Рада у четвер прийняла в цілому Закон "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". За нього проголосували 239 народних депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-