Плани з переробки сміття на електрику є, потрібні інвестори - Савчук

Плани з переробки сміття на електрику є, потрібні інвестори - Савчук

Укрінформ
Напрацювання щодо проектів з альтернативної енергетики, які допомогли б вирішити сміттєву проблему в Україні є, але для їх реалізації потрібні інвестиції.  

Про це в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу заявив голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук.

“Весь світ вирішує сміттєву проблему через спалювання сміття і виробництво теплової електричної енергії. Тому ми зараз максимально працюємо з потенційними інвесторами над можливістю залучення інвестицій в заводи тих інвесторів, які вже працюють по всьому світу”, - сказав Савчук. 

Він зауважив, що задача сьогодні спільно з органами місцевого самоврядування і з інвесторами знайти “точки входу” для переробки сміття саме в електричну теплову енергію. Це потрібно зробити величезний проект, погодити його на всіх рівнях, зокрема, з мерами. До того ж, іде робота на законодавчому рівні, щоб інвестиції були повернуті. Оскільки період окупності таких проектів при ціні за утилізацію сміття в Україні становить від 15 років, знайти інвестора, який зайде з такими “довгими” грошима, дуже важко. 

Вихід Савчук бачить у державно-приватному партнерстві, щоб були залучені органи місцевого самоврядування, які мають на сьогоднішній день на рахунках від 12 млрд грн. “Органи самоврядування на місцях, навіть при тому, що немає великого тарифу на утилізацію, на збір сміття, мають бути задіяні. Вони мають взяти на себе частину капітальних вкладень. Щоб інвестору, який заходить з приватними інвестиціями, зменшити період окупності інвестиції”, - пояснив чиновник. 

Савчук поінформував, що саме зараз над цим  працює, зокрема, з владою Одеси, Львова, Хмельницького. 

Повний текст інтерв'ю читайте незабаром на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-