Отримання Газпромом кредиту на Nord Stream-2 можуть оскаржити - експерт

Отримання Газпромом кредиту на Nord Stream-2 можуть оскаржити - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Угода про кредитування "Газпрому" кількома  міжнародними компаніями для реалізації проекту "Північний потік-2" на суму понад €6,5 млрд може бути оскаржено, якщо в ній є незаконні положення.

Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу розповів польський експерт з енергетичних питань Пьотр Мацьонжек.

"Ми ще точно не знаємо, чи кредити, які компанії надали "Газпрому", не містять в собі якихось недозволених пунктів. Наприклад, якщо хтось дає позику "Газпрому", але сам має вплив на проект. Якщо такі пункти там є, то це може бути предметом зацікавлення антимонопольних інституцій. Наприклад, польський антимонопольний комітет (UOKiK) знову міг би втрутитися у цю справу", - заявив Мацьонжек.

За його словами, якщо б вдалося заблокувати надання цього кредиту, то у "Газпрому" не буде змоги на реалізацію цього проекту.

Експерт нагадав, що "Газпром" не є під західними санкціями, але під них підпадає "Газпром-банк", який таким чином не може отримати кредитів за кордоном, а сам російський газовий гігант не зможе профінансувати проект з декількох причин.

"По-перше, він втратив український ринок, який був дуже великим. По друге, переговори з турками теж не складаються якнайкраще. По-третє, проти "Газпрому" здійснюються антимонопольні розслідування і є ризик фінансових покарань, хоча рішення ще не прийнято. Крім того, низькі ціни на газ призводять до того, що "Газпром" заробляє менше: у першому кварталі прибутки "Газпрому" впали на 40%", - перерахував експерт.

Як інформувалося, європейські партнери "Газпрому" вирішили виділити компанії-оператору газопроводу "Nord Stream 2 AG" бридж-кредит на суму €6,65 млрд. Термін дії угоди, яку 30 квітня компанія "Nord Stream 2 AG" підписала з компаніями ENGIE (Франція), OMV (Австрія), Royal Dutch Shell (Великобританія-Нідерланди), Uniper і Wintershall (обидві - Німеччина), завершується у 2019 році. Процента ставка по кредиту складе 6%, агентом по кредиту є Glas Trust Corporation Ltd. Цей кредит вважається проміжним, до моменту коли "Nord Stream 2 AG" зможе залучити проектне фінансування.

Як інформувало агентство, торік у серпні польський антимонопольний комітет UOKiK заблокував створення міжнародного консорціуму "Газпрому" з європейськими компаніями (нинішніми кредиторами "Газпрому" - ред.) для будівництва "Північного потоку-2".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-