Гонтарева дала настанови своєму наступнику

Гонтарева дала настанови своєму наступнику

Укрінформ
Голова Нацбанку Валерія Гонтарева вважає, що очолити НБУ має професійний незаангажований банкір-технократ, який має розуміти, як працює банк, навіщо існують поняття капіталу, ліквідності, тощо.

Про це вона розповіла у колонці виданню "Новое время".

"Сьогодні мій останній робочий день у Національному банку, тому я хочу попрощатися і подякувати всім, хто підтримував на цьому важкому шляху реформування фінансової та банківської системи нашої країни", - зазначила Гонтарева.

Вона також зазначила, що так і не дізналася ім'я людини, котра в розпал війни та фізичного знищення нашої промисловості на сході країни написала: "Гонтарева винна в падінні гривні не більше, ніж стюардеса в катастрофі літака".

"Як точно сказано. Адже ми в одну мить втратили на Донбасі і 15% нашого ВВП, і 30% валютних надходжень. У нас зупинилися підприємства, а інфраструктура була повністю зруйнована. Платіжний баланс країни просто "розірвало на шматки" і курс валюти, який є дзеркалом платіжного балансу, відреагував на це відповідно. Вже не кажу про ті хронічні, несумісні з життям дисбаланси в усіх секторах вітчизняної економіки та банківської системи, які нагромадились за двадцять років імітації реальних реформ. Це і порожній казначейський рахунок уряду, і стомільярдна дірка в НАК "Нафтогаз", і величезна кількість смертельно хворих банків", - підкреслила Гонтарева.

Вона наголосила, що її місія завершена і всі завдання, які вона поставила перед собою, вона виконала. Країна перейшла на гнучкий валютний курс та започаткувала нову монетарну політику інфляційного таргетування. Була очищена банківська система від неплатоспроможних банків та посилена її стійкість. Більше того, повністю трансформували Національний банк у потужну модерну інституцію, перебудувавши всі внутрішні процеси.

"Проте, якщо мій наступник вважає, що тепер йому не буде чим займатися, нехай не засмучується, бо завдань для нового голови більш ніж достатньо. Закінчено два етапи комплексної реформи і розпочато завершальний, результатом якого є сталий розвиток банківської системи України. Також прошу свого наступника якомога швидше розпочати впроваджувати спільно з Міністерством фінансів нову стратегію державних банків. Це однозначний пріоритет на цей 2017 рік. Чітка стратегія розвитку державних банків, здорова конкуренція і належне корпоративне управління - запорука успіху всього банківського сектору нашої країни на довгі роки. Не забуваймо і про небанківський сектор, який має "перейти під крило" Національного банку і також потребує значних реформ. Перед новим очільником Національного банку стоять величезні завдання", - наголосила Гонтарева.

Зі слів Гонтаревої, їй смішно дивитися на псевдоекспертів, які нічого не розуміючи в банківському бізнесі, волають про порятунок ліквідованих банків, у яких не було ні активів, ні капіталу, через які з України викачувалися мільярди доларів на рахунки власників банків в офшорні зони. Також дивують псевдонаукові діячі, які розповідають про нікчемність рекомендацій МВФ, необгрунтованість нашої нової монетарної політики і радять спеціально для України винайти унікальний "жовто-блакитний велосипед".

"Ось чому на посаді голови НБУ повинен бути професійний незаангажований банкір-технократ. Ця людина має розуміти, як працює банк, навіщо існують поняття капіталу, ліквідності, навіщо в Базелі пишуть усі ці пруденційні правила для банківського сектора", - підкреслила Гонтарева.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-