Не «Драгоном» єдиним, або Бізнес-клімат у нас таки поліпшується

Не «Драгоном» єдиним, або Бізнес-клімат у нас таки поліпшується

Аналітика
Укрінформ
Обшуки силовиків у офісі Dragon Capital дивним чином співпали з позитивними для України оцінками USAID

Шукали шпигунів, а налякали інвесторів. СБУ провела обшуки  в офісі найкрупнішої в Україні інвестиційної компанії Dragon Capital - через нібито нелегальне використання шпигунського програмного забезпечення російського виробництва. Чим збурила ділову спільноту і без того переляканих іноземних інвесторів.

І хоча сама компанія заявила, що обшуки стосувалися програми під назвою, прости Господи, «Стахановец ПРО» (здійснювала негласний контроль робочого часу працівників), яка була визнана «спеціальним технічним засобом» в ході іншого кримінального провадження. Але факт залишається фактом.

Що насправді стало причиною скандальних обшуків – бізнесове протистояння навколо спірних активів між партнерами компанії та впливовими «друзями», чи дійсно використання незаконного програмного забезпечення – тепер уже не так важливо. Негатив від того, звісно, буде, але давайте тверезо визначимось: який? Думається, широку громадськість, як завжди в таких випадках, кілька днів «інформаційно поштормить» і коли хвиля схлине – усі повернуться до своїх справ. Зарубіжні інвестори, які співпрацюють з компанією в конкретних проектах, або орієнтуються на її поради  - теж поринуть у роботу. Офіс Dragon Capital працює, нікого не зачинили і серйозних звинувачень не висунули. Вселенської катастрофи  не станеться. Не будемо, все ж таки, забувати, що не «драгоном» єдиним живе вітчизняна економіка. Інвесторів більше турбують довгострокові кредитні рейтинги країни, і загальні тенденції, аніж окремі, хай і гучні скандали не зовсім ясної етіології (ні в якому разі не применшуємо їх вплив на наші загальні оцінки – Авт.). А тенденції наступні.

Малювати жахливу картину несприятливого ділового середовища в Україні якраз не варто. На противагу обшукам, результати другої «Щорічної оцінки ділового клімату» (Annual Business Climate Assessment, ABCA), яке проводить програма USAID «Лідерство в економічному врядуванні», вселяють оптимізм. Малий і середній бізнес в цілому почуваються в Україні значно краще, ніж пару років тому. При цьому ними фіксується поліпшення ділового клімату.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings в кінці минулого року підвищило так званий довгостроковий рейтинг дефолту емітента України (міра кредитоспроможності) зі спекулятивного рівня ССС (вкрай спекулятивний), до рівня В- (ризиковий з ознаками спекулятивності). Простими словами - грошові вкладення в державні цінні папери України стали трохи менш ризиковими, і відповідно, більш привабливими. Це якщо брати до уваги оцінку зовнішніх інвесторів.

Внутрішня ж оцінка теж поліпшується. За минулий рік в Україні зріс діловий оптимізм малих та середній підприємств – основних внутрішніх інвесторів. Низький попит на продукцію – ось що в першу чергу їх сьогодні турбує, а не політична нестабільність, корупція чи регуляторний тиск, які були головними перешкодами для зростання підприємництва у 2015-році. Тобто, основний головний біль бізнесменів тепер викликають ринкові фактори, а саме так воно і має бути в здоровій економіці.

Центральний показник дослідження - індекс ділового клімату, зріс на 5 пунктів, порівняно з 2015 роком, коли його значення становило +0,01 (вимірюється від -1 до +1). Основні складники індексу: очікування та оцінка підприємцями поточної ситуації та плани розвитку бізнесу на наступні два роки. На його ріст, за словами опитаних в ході дослідження бізнесменів, благотворно вплинуло полегшення процедур реєстрації бізнесу та суттєве зменшення перевірок. Хоча до ідеалу у стосунках з державою, звісно, ще далеко – 58% опитаних підприємців вважають її перешкодою або обмеженням для бізнесу, а 28% - взагалі головним ворогом. Власне, керівництву держави є над чим подумати…

Оксана Поліщук, Київ

Перше фото: phl.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-