У Гонтаревої пояснили зростання інфляції з початку року

У Гонтаревої пояснили зростання інфляції з початку року

Укрінформ
Січнева інфляція в Україні прогнозовано пришвидшилася й становила 1,1%.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"У січні 2017 року споживча інфляція очікувано прискорилась до 12,6% р/р з 12,4% р/р у грудні 2016 року. За січень ціни збільшилися на 1,1%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України", - йдеться в повідомленні.

Динаміка цін у січні була близькою до прогнозної траєкторії річної споживчої інфляції. У подальшому Національний банк очікує на уповільнення інфляції до 9,1% на кінець 2017 року, що відповідатиме цільовому діапазону 8%, з відхиленням у 2%.

Незначне прискорення річної інфляції в січні було очікуваним та відбулося на тлі збільшення виробничих витрат, зростання сировинних цін на світових ринках, у тому числі на нафту та харчові продукти та послаблення гривні наприкінці 2016 року та в першій половині січня 2017 року. Базова інфляція в січні прискорилась до 6,2% (рік до року).

Це відбулося внаслідок послаблення гривні наприкінці минулого року та на початку 2017 року, що зумовило подорожчання окремих імпортованих товарів (транспортні засоби, окремі види техніки, товари особистого догляду тощо).

Крім того, прискорилося зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки, що, крім збільшення інших виробничих витрат, пов'язано із вторинними ефектами від зростання цін на окремі сирі продукти, зокрема молоко.

Збільшилися також річні темпи зростання цін на послуги, що входять до базової інфляції. Зокрема підвищилися вартість послуг закладів громадського харчування та готелів, що може бути відображенням зростання витрат на оплату праці. Річні темпи зростання цін на одяг та взуття не змінилися, хоча в місячному вимірі ціни на них сезонно знизилися.

Темпи зростання цін на сирі продовольчі товари залишилися на рівні 1,2% (р/р). Так, прискорилося зростання цін на молоко внаслідок збільшення закупівельних цін на тлі активного експорту. Також пришвидшилося зростання цін на м'ясо (крім курятини), що зумовлено збільшенням виробничих витрат та підвищенням попиту на м'ясо з боку переробників на тлі тривалого скорочення поголів'я. Крім того, у місячному вимірі стрімко зросли ціни на овочі, хоча вони залишилися суттєво нижчими, ніж у січні попереднього року.

Ціни на паливо прискорили зростання до 24,5% (р/р). Це відображало підвищення цін на нафту на світових ринках та послаблення гривні наприкінці 2016 року та в першій половині січня 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-