Відновлювана енергетика: шанс для зростання зайнятості в Україні

Відновлювана енергетика: шанс для зростання зайнятості в Україні

Укрінформ
Аналіз ситуації з формуванням привабливого інвестиційного клімату в таку перспективну галузь як відновлювана енергетика

Розвиток відновлюваної енергетики стрімкими темпами нарощує свої потужності у всіх розвинутих країнах світу, поступово витісняючи традиційні, шкідливі для довкілля джерела енергії. За прогнозами IRENA, подвоєння частки поновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в світовому енергетичному балансі приведе до більш ніж 24 мільйонів робочих місць по всьому світу до 2030 року. Задоволення потреб зростаючого ринку праці, яке вимагатиме «зелений» сектор, буде сприяти більш стабільним і передбачуваним рамкам політики, які заохочують розгортання, стимулювання інвестицій у місцеву промисловість, зміцнення потенціалу на рівні фірм і сприяють розвитку освіти та професійної підготовки.

У той час як зростання зайнятості в світовій економіці сповільнилося в порівнянні з попередніми роками, загальна кількість робочих місць у ВДЕ в усьому світі продовжує зростати, що різко контрастує з депресивними ринками праці в широкому енергетичному секторі. В 2015 році «зелена» енергетика створила 8,1 млн робочих місць (в порівнянні з 7,7 млн в 2014-му та 6,5 в 2013-му). Сонячні фотоелектричні технології забезпечили найбільшу кількість (2.8 млн ) робочих місць з  – поміж інших видів ВДЕ. З огляду на використання всіх технологій поновлюваних джерел енергії, провідними роботодавцями у 2015 році були Китай, Бразилія, США , Індія, Японія і Німеччина.

Розрахункова пряма і непряма зайнятість у сфері сонячної енергетики 2015 р.

   Країна

   Кількість робочих місць, тис.

   Китай

   1652

   Бразилія

   4

   США

   194

   Індія

   103

   Японія

   377

   Бангладеш

   127

   Німеччина

   38

   Франція

   21

   Решта країн ЄС

   84

   Всього

   2772

*за даними IRENA

На другому місці по збільшенню зайнятості населення серед галузей «зеленої енергетики» стоїть енергетика біопалива (1,678тис. роб. місць). Тут відзначилися Бразилія (821 тис. роб. місць), США (277 тис. роб. місць), Китай (71 тис. роб. місць). Ця галузь дає можливість залучити велику кількість робочих місць там де розвинутий аграрний сектор, а також деревообробка. Наприклад, в Бразилії вирощування цукрової тростини забезпечило необхідну кількість біомаси. В США – вирощують велику кількість кукурудзи. В цьому плані Україна має величезні можливості, які ще мало використовуються. Разом з тим можна відмітити позитивний момент прийнятого закону, що обмежує вивіз лісу-кругляка. Адже і робота по обробці деревини, і відходи для біопалива залишаються в Україні.

Третє місце по числу створених робочих місць на кінець 2015 року по підрахунках  звіту IRENA з відновлюваних джерел енергії посідає вітроенергетика. Ця галузь створила 1,081тис. робочих місць. Найбільше просунулися в даному напрямку Китай (507 тис. роб. Місць), Німеччина (149 тис.роб. місць), США (88 тис. роб. місць), скандинавські країни (162 тис. роб. місць).

В Нідерландах, наприклад, завдяки енергії вітру повністю забезпечується рух поїздів.

В минулому році уряд Великобританії виділив £ 730 млн  на будівництва найбільшої в світі вітряної ферми потужністю 1800 мегават. Вже відомо, що це створить майже 2000 робочих місць в сфері будівництва і 580 місць в сфері експлуатації та технічного обслуговування. В Україні також є передумови для розвитку вітроелектростанцій, особливо на узбережжях Чорного та Азовського морів.

Заслуговує уваги для нашої країни розвиток сонячної енергетики в США.  Кількість «сонячних»  робочих місць в США більш, ніж подвоїлася за останні п'ять років. В даний час робоча сила в сонячній індустрії залучена більше, ніж в сфері нафто- і газовидобування  і майже в три рази перевищує розмір робочої сили усього видобутку вугілля.

Сектор сонячної енергетики додав 35000 робочих місць в 2015 році, що на 20%  більше в порівнянні з попереднім роком, відповідно до SolarFoundation. На відміну від цього, нафтові і газові компанії скоротили видобуток  майже до 17 тисяч робочих місць в 2015 році, оскільки ціни на енергоносії продовжують падати.

Примусово піднявши тарифи в 2014 р. на дешеві китайські сонячні панелі до ринкової вартості,  США  наростила власне виробництво у цій галузі , відмовившись від китайського імпорту. Така політика також призвела до значного збільшення зайнятості населення у сфері сонячної енергетики.

Галузь залучила близько 209 тис. робітників у США, що включають виробників сонячних панелей, дизайнерів, інженерів, продавців, менеджерів та монтажників. Частка останніх становить 57% всіх робочих місць в «світлій» американській галузі.

Стимули, які діють з 2006 до 2022-го року щодо права підприємств та домовласників на податковий кредит у розмірі 30%, якщо вони встановлюють сонячні панелі на  власній території, роблять сектор більш доступним для кожного.

Зайнятість в сфері фотоелектричних панелей може розширитись завдяки розвитку різних суміжних технологій, починаючи від автономних установок (наприклад, сонячні ліхтарі і сонячні системи для будинку)  до міні-мереж,а також до виробництва покрівельних матеріалів, розмітки доріг,зарядних пристроїв і ще великої кількості пристроїв, обладнання та матеріалів з накопиченням і використанням енергії сонця.

Загалом, автономні системи можуть створити більше робочих місць для  установки обладнання для розподілу, в той час як міні-мережі вимагають більше співробітників в експлуатації і технічному обслуговуванні.

Можна уявити який ріст зайнятості спричинить будівництво Tesla і SolarCity фабрики в Баффало по виробництву  «сонячних» дахів. Виробники задекларували ціну свого «сонячного» даху як навіть меншу за традиційні покрівлі. Причому їх покриття - це повноцінна покрівля, а не елементи, які встановлюють поверх даху, чим можна пошкодити дах. Такі інновації здатні спричинити революцію не тільки в енергетиці, а й в будівництві та архітектурі вже в 2017 році.

З огляду на таку оптимістичну ситуацію з розвитком відновлюваної енергетики в США,та інших країнах а особливо з статистикою росту робочих місць у цій сфері хотілося б і собі в Україні добитися таких результатів.Адже в нас кількість робочих місць постійно падає, а з нею і кількість платників податків. Чисельність безробітних за 9 місяців 2016 року становила 1 662,2 тис. осіб та, у порівнянні з відповідним періодом 2015 року зросла на 24,6 тисячі. Рівень безробіття (за методологією МОП) зріс з 9,0% до 9,2% економічно активного населення. Найвищі показники рівня безробіття (за методологією МОП) у  Херсонській (12,1%), Кіровоградській (12,3%), Полтавській (13,1%), Донецькій (14,2%) і Луганській (16,4%) областях. І це тільки за офіційними даними. Зрозуміло, що ці цифри значно занижені.

Будівництво заводів по виробництву обладнання для відновлюваних джерел енергії може  принести Україні  реальне збільшення робочих місць і забезпечити економічне зростання.

В цьому плані вселяє надію підписання протоколів про наміри будівництва в Херсоні заводу по виробництву обладнання для сонячної енергетики між керівництвом області і з Литовською Global BOD Group, яка входить в світовий ТОП-5 в галузі відновлюваної енергетики.

Разом з виробничими потужностями неминуче будуть розвиватися і наукові лабораторії, навчальні заклади, які готуватимуть фахівців, розроблятимуть і впроваджуватимуть нові технології. В індустрії «зеленої» енергетики  фізики працюють з хіміками, матеріалознавцями та інженерами щоб підвищити ефективність роботи обладнання. Інженери є одним з найбільш затребуваних професій роботодавцями в сонячній енергетиці. Згідно Solar фонду, 53 відсотків виробничих фірм повідомили про труднощі при прийомі на роботу кваліфікованих інженерів в 2010 році.

Для покращення даної ситуації  в Україні  німецька компанія SchneiderElectric відкрила  03.11.2016р. навчально-наукову лабораторію з сонячної енергетики в Харківському національному університеті Міського Господарства імені О.М.Бекетова. Викладачі та студенти університету тепер зможуть пройти навчання по проектуванню сонячних електростанцій на прикладі діючої сонячної електростанції  потужністю 10 кВт, яку збудувала компанія SchneiderElectric для цього навчального закладу.  Це дасть змогу  українському університету підготувати фахівців в області автоматизації енергетичних і технологічних процесів, електрообладнання, енергоефективності та управління енергією, проводячи спільні наукові дослідження з німецькими колегами.

Крім інженерів, науковців, робітників заводів робочі місця будуть створені і для програмістів, інших спеціалістів з ІТ- технологій. Сучасне виробництво немислиме без автоматизації і комп’ютеризації технологічних процесів. Робочі місця отримають також електрики, монтажники  будівельники, дизайнери та працівники обслуговуючої сфери – фінансисти, бухгалтери, менеджери, шофери та ін.

Якщо буде створений привабливий інвестиційний клімат в таку перспективну  галузь як відновлювана енергетика, а точніше в будівництво власних заводів по виробництву сонячних панелей, вітрогенераторів, гідротурбін та іншого обладнання для «зелених»  електростанцій, то значно зросте зайнятість населення, наповниться бюджет  і зарплати зростуть більше мінімальної 3200 без всякого контролю, перевірок і штрафних санкцій.

Зростання кількості об’єктів відновлюваної енергетики в Україні необхідно нашій державі не тільки для виконання зобов’язань перед світовим співтовариством, а й для власної стабільності, незалежності і енергетичної безпеки. Щоб стати хоч трохи впливовим гравцем на світовій політичній арені необхідно йти в ногу з часом, розвивати і впроваджувати сучасні технології, в тому числі в енергетичній галузі, наздоганяти розвинуті в цьому плані країни, що стає дедалі складніше зробити. Інакше, відставши, ми надовго залишимось залежною, колоніальною країною, яка буде використовуватись і експлуатуватися більш сильнішими гравцями світового ринку.

Юрій Басюк, журналіст
 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-