Рада НБУ підказала Гонтаревій і Кабміну, як стабілізувати гривню

Рада НБУ підказала Гонтаревій і Кабміну, як стабілізувати гривню

Укрінформ
Рада НБУ констатує, що посилення коливань обмінного курсу гривні, яке спостерігається в останні місяці, є тимчасовим і пов'язане із впливом ситуативних та сезонних факторів.

Однак, з метою забезпечення цінової та фінансової стабільності в країні, Рада НБУ надала ряд рекомендацій Правлінню Нацбанку та Кабінету міністрів, йдеться в рішенні Ради НБУ.

"Зокрема: експансія бюджетних видатків (збільшення пропозиції гривні) упродовж останніх тижнів грудня; нагнітання очікувань, пов'язане з націоналізацією одного з найбільших системних банків України; зниження пропозиції валюти від компаній АПК; суттєве посилення попиту на іноземну валюту з боку учасників ринку, викликане потребою компаній робити платежі за кредитами в іноземній валюті наприкінці року", - зазначається в документі.

В Раді НБУ зауважують, що фундаментальних факторів для розгортання девальваційних процесів наразі немає, зовнішньоекономічне середовище в цілому є сприятливим.

Разом з тим Рада НБУ вирішила надати рекомендації Правлінню Нацбанку і Кабінету міністрів з метою забезпечення цінової й фінансової стабільності та додержання стійких темпів економічного зростання, а саме - посилити міжвідомчу координацію під час прогнозування обсягів державних надходжень та видатків з єдиного казначейського рахунку, під час супроводження в комітетах Верховної Ради законопроектів з питань банківської діяльності та валютного регулювання.

Окрім цього, використовувати активне управління залишками на ЄКР за рахунок активної політики залучень на внутрішньому ринку, а також ужити заходів щодо рівномірного відшкодування ПДВ як упродовж року, так і протягом кожного місяця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-