Бери або плати: Газпром зажадав від Києва $5,3 мільярда і дав 10 днів часу

Бери або плати: Газпром зажадав від Києва $5,3 мільярда і дав 10 днів часу

Укрінформ
Російський монополіст "Газпром" виставив "Нафтогазу України" за 2016 рік рахунок за недобір законтрактованого за правилом "бери або плати" газу на суму $5,3 млрд.

Про це інформує Інтерфакс з посиланням на повідомлення управління інформації "Газпрому".

"Сьогодні ПАТ "Газпром" направив НАК "Нафтогаз України" рахунок на оплату газу, виділеного українській компанії у 2-4 кварталах 2016 року за умовою "бери-або-плати". Згідно з чинним контрактом купівлі-продажу природного газу між "Газпромом" і "Нафтогазом України" українська компанія зобов'язана щорічно оплачувати мінімальну річну кількість газу. Згідно з умовами контракту, "Нафтогазу України" виставлений рахунок на суму $5,319 млрд. Українська сторона зобов'язана сплатити його протягом 10 днів", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що в першому кварталі 2016 року умова "бери-або-плати" до НАК "Нафтогаз України" не застосовувалася выдповыдно до тристороннього "зимового пакету".

У разі долучення даної суми до раніше заявлених у Стокгольмському арбітражы вимог, сума вимог за позовом про виконання контракту на поставку зросте до $37 млрд, що становитиме більше половини капіталізації "Газпрому" ($61 млрд).

Нагадаємо, "Нафтогаз" не закуповує газ у "Газпрому" з листопада 2015 року, оскільки закупівлі в ЄС обходяться дешевше. У минулому році Україна вперше не використовувала російський газ при підготовці до опалювального сезону і закачувала в сховища паливо, закуплене за реверсом в Європі.

У грудні в Брюсселі пройшли переговори щодо газу між Росією, Єврокомісією і Україною. Однак сторони не домовилися про відновлення поставок, оскільки Україна наполягала на підписанні додаткової угоди до контракту з "Газпромом", яке призупинило б дію умови "бери або плати".

На сьогодні Стокгольмський арбітраж розглядає позов "Нафтогазу" проти "Газпрому" щодо ціни на газ за контрактом від 2009 року. Очікується, що Стокгольмський арбітраж винесе рішення до кінця березня 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-