На міжбанку - дефіцит валюти. НБУ пояснив причини

На міжбанку - дефіцит валюти. НБУ пояснив причини

Укрінформ
У вівторок, 17 січня, на міжбанківському ринку в Україні спостерігається дефіцит валюти у зв'язку з вихідним днем у США 16 січня.

Про це повідомив заступник голови Національного банку України Олег Чурій.

"Сьогодні, 17 січня 2017 року, пропозиція валюти обмежена насамперед у зв'язку зі збігом вчора, 16 січня 2017 року, вихідного дня (на честь Дня Мартіна Лютера Кінга) у США та робочого дня в Україні. Відповідно, відсутність надходжень валютної виручки на рахунки українських банків вчора вплинула на обсяг обов’язкового продажу валютних надходжень сьогодні", - зазначив заступник Гонтаревої.

Водночас, за його словами, залишаються актуальними й інші чинники, про які раніше повідомляв Національний банк. А саме - сезонний спад ділової активності, переважно в агросекторі, що відображається у скороченні надходжень валютної виручки від експорту продовольчих товарів. Також пропозицію валюти на міжбанківському ринку продовжує обмежувати наявність значної гривневої ліквідності у компаній-експортерів, які у грудні отримали відшкодування ПДВ на 16 млрд грн.

"З огляду на дію окреслених чинників Національний банк продовжує зберігати присутність на міжбанківському валютному ринку. З початку поточного року Національний банк здійснив під час аукціонів чистий продаж іноземної валюти на суму $108,8 млн, щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні. Крім того, Національний банк розширив перелік інструментів, які може застосовувати для цих цілей. Минулого тижня Національний банк вийшов на ринок з інтервенцією на суму до $10 млн у формі запиту щодо найкращого курсу, яка підтвердила свою ефективність", - наголосив Чурій.

Як повідомлялося, сьогодні, 17 січня 2017 року, Національний банк вчергове оголосив про проведення аукціону з продажу іноземної валюти, щоб запобігти надмірним коливанням курсу гривні. Обсяг аукціону – до $100 млн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-