У НБУ запевняють: валюти вистачить усім бажаючим

У НБУ запевняють: валюти вистачить усім бажаючим

Укрінформ
На міжбанківському валютному ринку продовжує спостерігатися тимчасовий надлишковий попит на іноземну валюту, який сформувався під дією ситуативних факторів.

Про це повідомляє прес-служба НБУ з посиланням на директора департаменту відкритих ринків НБУ Сергія Пономаренка.

"Сьогодні, 28 грудня 2016 року, на міжбанківському валютному ринку продовжує спостерігатися тимчасовий надлишковий попит на іноземну валюту, який сформувався під дією ситуативних факторів", - йдеться у повідомленні.

У НБУ зазначають, що пропозиція валюти, яка вчора була обмежена у зв'язку з різдвяними вихідними у США та Європі, сьогодні частково відновилася. Але її недостатньо, оскільки бюджетне відшкодування ПДВ, яке компанії-експортери отримали минулого та поточного тижня, стримує їх потреби у гривневій ліквідності, а отже, і продаж їх валютної виручки.

Водночас в останні дні року значно посилився попит з боку учасників ринку, викликаний необхідністю компаній робити платежі за кредитами в іноземній валюті наприкінці року. 

 Як вже неодноразово наголошувалося, на випадок, коли на валютному ринку домінують тимчасові фактори, Національний банк готовий виходити на ринок з валютними інтервенціями для згладжування надмірних коливань та має достатньо інструментів для цього, зазначили в НБУ. Обсяг міжнародних резервів сьогодні становить близько 15,7 млрд дол. США. Цього достатньо і для продажу валюти під час інтервенцій, і для виконання зобов'язань уряду та НБУ, стверджують у регуляторі.

Так, вчора, 27 грудня 2016 року, Національний банк під час аукціону з продажу іноземної валюти задовольнив заявки учасників на суму 46,8 млн дол. США, щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-