НБУ хоче забирати банківські ліцензії без ліквідації юрособи

НБУ хоче забирати банківські ліцензії без ліквідації юрособи

Укрінформ
Національний банк України закликає народних депутатів підтримати нещодавно зареєстрований у Верховній Раді законопроект № 5388.

Йдеться про проект внесення змін до Закону України "Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків" щодо вдосконалення процедур спрощеної капіталізації та реорганізації банків", повідомляє прес-служба НБУ.

Законопроект передбачає нову можливість для банків: відкликання банківської ліцензії без ліквідації юридичної особи, що надасть змогу банкам за їх бажанням залишити банківський ринок та продовжити діяльність юридичної особи, у тому числі, у фінансовому (небанківському) секторі.

"Іншими словами, юридична особа, яка втратила банківську ліцензію, матиме змогу займатися діяльністю, не пов’язаною з банківською, або просто функціонувати як юридична особа, змінивши тип діяльності. При цьому, для відкликання банківської ліцензії без ліквідації банку, банк, безумно, повинен попередньо виконати свої зобов’язання перед вкладниками та іншими кредиторами", - зазначив начальник управління реєстраційних питань та ліцензування НБУ Олександр Бевз.

Крім того, законопроект спрощує процес консолідації в банківському секторі.

"Наразі виконання вимог закону зі збільшення розміру статутного капіталу банку виконується за рахунок додаткових внесків акціонерів банків. Проте можливий і інший шлях – консолідація банківського сектору шляхом приєднання банків. Існуюча процедура приєднання банків наразі занадто складна та тривала. Законопроект № 5388 дає можливість здійснити реорганізацію банків за скороченою процедурою, строк якої буде зменшено в декілька разів - з півтора року до трьох-чотирьох місяців", - наголосив Бевз.

Зокрема, законопроект № 5388 передбачає, що спрощена реорганізація буде доступна для всіх банків, у тому числі тих, що не потребують капіталізації. Спрощена процедура капіталізації за рахунок внесків акціонерів також можлива для всіх банків, якщо попередньо буде підтверджено джерело походження коштів для внесення в капітал. Зменшення строків процедур капіталізації та реорганізації стане можливим завдяки суттєвому пришвидшенню строків регуляторних та корпоративних погоджень, а також зменшення кількості документів, необхідних для отримання погоджень регуляторів - НБУ, АМКУ, ДФС, НКЦФБР.

За словами Бевза, законопроект передбачає внесення змін до Закону України № 78-VIII "Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків", прийнятого в 2014 році як антикризового заходу для оздоровлення банківського сектору. Законопроект № 5388 продовжить дію основних норм Закону № 78-VIII до 1 січня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-