Пристрасть декларантів до готівки є загальноукраїнським трендом - Гонтарева

Пристрасть декларантів до готівки є загальноукраїнським трендом - Гонтарева

Фото
Укрінформ
Голова НБУ Валерія Гонтарева вважає загальноукраїнським трендом те, що держслужбовці та нардепи із задекларованих 30 млрд грн половину тримають у готівці.

Про це вона заявила у відеозверненні до учасників Cashless Ukraine Summit, який організовує компанія Visa, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Народні депутати та державні службовці задекларували майже 30 млрд гривень і половину з цієї суми - готівкою. Пристрасть до готівки - це загальноукраїнський тренд та величезна проблема нашої держави. Наша команда вирішила змінити цю ситуацію та втілити у життя проект Cashless economy», - сказала вона.

Фото: Любімов Євген.

За словами Гонтаревої, впровадження безготівкових розрахунків у рамках проекту НБУ визнало власним пріоритетним завданням, крім того вважає це одним із основних стратегічних напрямків розвитку банківської системи України.

«Зусилля Національного банку будуть базуватися на основних чотирьої напрямах роботи: зниження попиту на готівку, популяризація безготівкових платежів, розвиток платіжної інфраструктури та зміна звичок людей», - зазначила голова Нацбанку. 

За даними НБУ, за минулий рік 58% доходів населення отримало у безготівковій формі, лише 18% витрат проводилися безготівково.

«Більшість населення, отримуючи доходи на платіжну картку, звикла знімати готівку у банкоматі. Тому наша амбітна мета знизити обсяг готівки в обігу з 14,3% у 2015 році до 9,5% до ВВП у 2020 році», - заявила Гонтарева. 

Очільниця НБУ нагадала, що в Україні не було єдиної державної програми щодо впровадження безготівкових розрахунків. 

«Якщо в 2011 році частка безготівкових платежів з використанням карток в Україні становила 8%, то за підсумками 2015 року вона сягнула 31%. Тепер ми об'єднаємо зусилля всіх державних органів та учасників ринку і зробимо прорив у нашому спільному проекті прозвитку безготівкових платежів», - наголосила Гонтарева.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-