Польські аграрії побоюються відкриття ринку ЄС для зернових з України

Польські аграрії побоюються відкриття ринку ЄС для зернових з України

Укрінформ
Польські фермери критично ставляться до планів Єврокомісії розширити квоту експорту до ЄС зернових з України, зокрема пшениці, кукурудзи, ячменю.

На думку поляків, дешевша українська сільськогосподарська продукція може призвести до падіння цін на європейському ринку, інформує Bankier.pl.

“Ми розуміємо, що потрібно допомагати Україні, але нас турбують дії, які пропонує Єврокомісія”, - заявив з цього приводу голова профспілки фермерів об’єднання “Солідарність”, сенатор Єжи Хрусціковський.

За його словами, польські аграрії й без того мають труднощі на ринку, а додаткові квоти на імпорт до ЄС сільськогосподарських продукції з України ще більше погіршать ситуацію.

“Ціни на зернові є нижчими ніж торік. Україна не купує від нас продукції, а ми від неї - так”, - заявив Хрусціковський.

Він підкреслив, що найбільше від відкриття ринку на українську продукцію сільськогосподарського призначення постраждають польські виробники з огляду на географічну близькість до України.

Угода між Україною і ЄС про зону вільної торгівлі, яка діє з січня 2016 року, передбачає взаємне відкриття ринків. Вона враховує певні обмеження на поставку українських товарів до Європи, що стосується й аграрного сектора.

Проектом розпорядження Єврокомісії, яке потрапило на розгляд Європарламенту, передбачається, що ЄС додатково дозволить Україні ввозити до країн Спільноти щороку 100 тис. тон пшениці та муки, 650 тис. кукурудзи і 350 тис. тон ячменю. Крім того, упродовж трьох років українці зможуть без мита продавати до ЄС 3 тис. тон меду, 8 тис. тон корму і борошна грубого помолу, 5 тис. тон обробленого томату і 4 тис. тон вівса.

Для того, щоб розпорядження могло вступити в силу його має узгодити Рада ЄС, а також Європарламент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-