ФГВФО виявив нову схему виведення активів неплатоспроможних банків

ФГВФО виявив нову схему виведення активів неплатоспроможних банків

Укрінформ
У Фонді гарантування вкладів фізичних осіб заявляють про застосування нової схеми виведення активів неплатоспроможних банків з допомогою держреєстрів.

Про це повідомляє прес-служба ФГВФО.

"Фонд гарантування вкладів фізичних осіб занепокоєний застосуванням нової схеми виведення активів неплатоспроможних банків. Вона полягає у тому, що на основі фіктивних документів змінюється тип раніше переданого у заставу майна з рухомого на нерухоме. Шахраї підробляють та створюють фіктивні пакети документів, які без належної перевірки стають формальною підставою для реєстрації нотаріусом права власності на, так би мовити, новостворені об'єкти. Потім вони відчужуються або передаються в іпотеку за кредитом іншого банку", - йдеться у повідомленні.

У Фонді гарантування наводять приклад, що у грудні 2012 року ПАТ «КБ «Надра» було укладено кредитний договір з ТОВ «РГК», відповідно до якого банк надав цій компанії кредит, непогашена заборгованість за яким становить 76,9 млн гривень. На забезпечення кредиту ТОВ «РГК» та ТОВ «Рокитнянський гранкар`єр», що виступав майновим поручителем, уклали відповідні договори застави рухомого та нерухомого майна. Відповідно до інформації з реєстрами невідомими були скоєні шахрайські дії із заставним майном ТОВ «РГК» з метою заволодіння та відчуження. Майно незаконно переоформили на ТОВ «Таргар» з одночасною зміною типу - з рухомого на нерухоме. 

Тому у Фонді гарантування попереджають, що з метою захисту своїх законних прав кредитора та з огляду на те, що типологія таких шахрайських схем може масово використовуватись задля незаконного заволодіння майном і, як наслідок, кредитними коштами банків України, 26 вересня 2016 ПАТ «КБ «Надра» звернувся до комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Міністерства юстиції з вимогою скасувати незаконні реєстраційні дії, а також направив звернення в правоохоронні органи за фактом незаконного заволодіння заставним майном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-