Нардепи закликають Єврокомісію не допустити рішення на користь Газпрому

Нардепи закликають Єврокомісію не допустити рішення на користь Газпрому

Укрінформ
Партія "Народний фронт" закликає Європейську Комісію та Європейського комісара з питань конкуренції Маргрете Вестагер Гансен, не допустити рішення на користь Газпрому щодо збільшення його квоти на прокачування газу трубопроводом OPAL.

Про це йдеться у заяві партії, оприлюдненій на сайті НФ.

"Західні ЗМІ повідомляють, що Єврокомісія найближчим часом планує збільшити квоту російського Газпрому на прокачку газу трубопроводом OPAL. Таке рішення призведе до зниження обсягів транзиту територією України на 23-27 млрд кубометрів. Більше того, Кремль отримає додатковий інструмент для газового шантажу проти всіх країн Східної та Південної Європи", - йдеться у заяві.

У "Народному фронті" зазначають, що OPAL є продовженням газогону "Північний потік" на суші, який тягнеться від виходу "Північного потоку" на березі Балтійського моря через територію Німеччини до німецько-чеського кордону.

"З 2011 року Газпром мав право використовувати OPAL лише на 50%. За новою угодою російський державний монополіст може отримати квоту аж на 80-90% пропускної потужності газогону. Це явна загроза монополізації трубопроводу OPAL і цілого газового ринку Європи", - пояснюють у заяві.

Повідомляється також, що дозвіл на додаткові потужності перекачування для Газпрому підірве європейську єдність у протидії російській глобальній агресії.

"Поступки Газпромові на внутрішньому ринку Євросоюзу неминуче збільшать залежність цілої Європи від російських енергоносіїв, а відтак дадуть путінському режиму додаткові можливості для варварського економічного тиску на вільний світ", - заявляють у "Народному фронті".

Партія також закликає Президента України Петра Порошенка та Кабінет міністрів України вжити всіх заходів, аби відвернути розширення впливу Газпрому на газогін OPAL, "оскільки це загрожує енергетичній та економічній безпеці України й усієї Європи".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-