ВАСУ визнав протиправним рішенням НБУ про ліквідацію банку «Союз»

ВАСУ визнав протиправним рішенням НБУ про ліквідацію банку «Союз»

Укрінформ
ВАСУ визнав протиправною та скасував постанову Національного банку про відкликання банківської ліцензії ПАТ «Комерційний банк «Союз» та відповідну постанову Фонду гарантування щодо початку процедури ліквідації. Крім того, суд зобов’язав Нацбанк відновити функціонування банку «Союз».

Про це йдеться в ухвалі ВАСУ від 21 вересня 2016 року №826/4275/16.

«Касаційні скарги Національного банку України та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб - відхилити, а постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 28 березня 2016 року і ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 26 квітня 2016 року залишити без змін», - йдеться в ухвалі суду.

Зокрема, ухвалою Вищого адмінсуду визнано протиправною та скасовано постанову правління НБУ № 162/БТ від 15 березня 2016 року «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Союз».

Також визнано протиправним та скасовано рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів від 15 березня 2016 року № 343 «Про початок процедури ліквідації АТ «КБ «Союз» та делегування повноважень ліквідатора банку».

Крім того, судова ухвала зобов'язує НБУ (в особі його відповідальних осіб, до повноважень яких відноситься вчинення відповідних дій) вчинити всі необхідні дії щодо відновлення функціонування банку «Союз» як і банківської установи - в обсязі та стані, який існував до прийняття постанови правління НБУ №162/БТ від 15 березня 2016 року «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «Комерційний банк «Союз» (в т.ч., але не виключно - дозволити усі початкові платежі банку АТ «КБ «Союз» у системі електронних платежів (СЕП) та відновити роботу АТ «КБ «Союз» у системі обміну інформацією та виконання платежів SWIFT. НБУ повідомити усі банки про відновлення роботи банку АТ «КБ «Союз» у зазначених вище системах).

В ухвалі ВАСУ вказується, що судами попередніх інстанцій встановлено, що жодний факт порушення АТ «КБ «Союз» з питань фінансового моніторингу не був пов'язаний саме з легалізацією (відмиванням) доходів, фінансуванням тероризму та розповсюдженням зброї масового знищення. Жодних доказів на підтвердження факту наявності вказаних суспільно небезпечних дій у діяльності Банку та клієнтів сторонами не надано. Натомість характер раніше виявлених порушень стосуються порушень різних норм законодавства, що мають здебільшого технічний характер і жодним чином не мають ознак легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення.

З урахуванням описаного суди попередніх інстанцій дійшли обгрунтованого висновку про те, що відповідачем у справі не надано належних та допустимих доказів на підтвердження наявності з боку позивача порушень, виявлених за результатом перевірки, а відтак про наявність підстав для визнання протиправною та скасування постанови Правління Національного банку України № 162/БТ від 15 березня 2016 року «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Союз».

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України також погодилася з таким висновком судів попередніх інстанцій, оскільки всебічно перевірено обставини справи, вирішено справу у відповідності з нормами матеріального і процесуального права,  висновки суду про встановлені обставини і правові наслідки відповідають дійсним обставинам справи і підтверджуються доказами.

Нагадаємо, що підставою для ліквідації банку «Союз» в НБУ називали порушення в сфері фінансового моніторингу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-