Кристина Гуцалова, координатор ProZorro
ProZorro - це 100-відсоткова реформа, ми вигадали велосипед
17.09.2016 09:00

Ми довели, що електронна система має право на життя вже сьогодні, оскільки не мали часу на «розкачку» - кожен день втрачались шалені кошти. Ми приблизно оцінили масштаб проблем у державних закупівлях і виявилося, що близько 50 млрд грн, тобто 2 млрд доларів на рік втрачає Україна внаслідок неефективності та, звичайно, корупційності державних закупівель. Тому часто в нас за суперзавищеними цінами закуповувалася суперпогана продукція.

З сумою економії 1,5 млрд грн встигли налаштувати суспільство так, що ProZorro вже зупинити не можна

Ми почали з того, що за власні кошти учасників проекту створили електронну систему - невеличкий прототип, який ми запустили в пілотному режимі, почавши з Міністерства оборони, потім до нас долучилися інші державні установи. Нас спочатку не сприймали серйозно, говорили: «не звертайте уваги, вони там у свою іграшку пограються, а потім усе залишиться, як було». Але за цей час, з сумою економії півтора мільярди гривень, ми встигли налаштувати суспільство так, що ProZorro вже зупинити не можна.

- Ні, ми вигадали велосипед. Саме такої, гібридної моделі системи електронних закупівель, не існує. Ми дивилися на чимало кейсів щодо електронних систем, їх не так багато в світі насправді. Ми вигадали велосипед, і власне тому ми й отримали в травні міжнародну премію.

За ProZorro я можу сказати, що це дійсно 100-відсоткова реформа, тому що ми не змінили вивіску, ми не змінили просто людей, ми дійсно намагаємося змінити систему повністю, грунтовно, зі зміною основних правил.

З іншого боку, ми прекрасно розуміємо, що якщо реформа державного управління не відбудеться дуже швидко, ми втратимо людей, які дійсно віддають всі свої сили, щоб якимось чином робити позитивні зміни в країні. Тому що вони повернуться назад у приватний сектор, оскільки важко жити на свої збереження дуже довго. В такому випадку будь-яка позитивна ініціатива, чи то ProZorro, чи будь-які зміни, які вже вдалося реалізувати, і вони довели свою ефективність, якщо потраплять не в ті руки, їх можна буде перевернути з ніг на голову та поставити на служіння корупційним інтересам. Така проблема дійсно існує.

- Скільки ви ще даєте часу на те, щоб не було такого сценарію?

- У мене таке відчуття, що тут рахунок уже йде на місяці. Бачу, що цей процес почався практично в усіх міністерствах, які стали флагманами реформ в Україні. Це дуже боляче спостерігати. І я дійсно бачу, що це викликає шалену радість у тих, хто сказав: ми вас всіх пересидимо. Тому що в них дійсно є шанс нас всіх пересидіти та відкрутити ситуацію назад...

Ольга Танасійчук, Берлін.

Фото: Ольга Танасійчук  / Укрінформ.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-