Голландці вкладуть $200 мільйонів у видобуток газу на Юзівському родовищі

Голландці вкладуть $200 мільйонів у видобуток газу на Юзівському родовищі

Укрінформ
Голландська компанія "Юзгаз", яка була визнана переможцем конкурсу на залучення інвестора для пошуку і розробки вуглеводнів на Юзівській площі, вкладе у проект $200 млн.

Про це повідомляє Dt.ua з посиланням на конкурсні заявки компаній-претендентів.

"Можна зробити висновки, що заявка "Юзгаз"/Yuzgaz (Нідерланди, 100%-ва "дочка" Emerstone Energy) виявилася набагато більш привабливою, ніж у конкурентів. Так, компанія запропонувала найбільшу програму робіт в перші п'ять років: буріння 15 свердловин із зобов'язаннями в $200 млн", - пише видання.

"Юзгаз" також підписав меморандум про взаєморозуміння з нафтосервісної компанією Schlumberger, що повинно гарантувати виконання всіх пошукових робіт на високому професійному рівні. Натомість "Юзгаз" отримує 90% в проекті УРП (80% "Надра Юзівська" і 10% "СПК-Геосервіс", яка вийшла з проекту). Не менш важлива умова, що буріння першої свердловини повинне початися вже в перший рік реалізації проекту, тобто проект починається відразу.

Двоє інших претендентів на участь в УРП щодо Юзівської площі, які брали участь у конкурсі, - "Балкаш", дочірня компанія нафтотрейдера Vitol (Нідерланди), і Burisma Holdings (Кіпр) Миколи Злочевського, були набагато скромніші в пропозиціях.

Конкурсна пропозиція Burisma Holdings по Юзівській ділянці на перший п'ятирічний період - буріння двох нових свердловин та відновлення 2-3 раніше пробурених, фінансові зобов'язання 2,7 млрд грн (108 млн дол.). Burisma претендувала на 80-процентну частку в УРП (70% "Надра Юзівська" і 10% "СПК-Геосервіс"). "Балкаш" - теж новостворена компанія для участі в проекті УРП щодо Юзівської площі. Тим не менш Vitol вже присутній на ринку газовидобутку в Україні, його дочірня компанія Arawak володіє 50% в компанії "Гео-Альянс", інші 50% належать Віктору Пінчуку. Пропозиція "Балкаш" на конкурсі по Юзівській ділянці - це викуп 50% в проекті УРП за 250 тис. дол. і інвестиції в геологічні дослідження, в тому числі буріння трьох свердловин - 49,5 млн дол. При цьому на першому етапі (п'ять років) інвестиції складуть всього 10 млн дол.

Нагадаємо, що в 2012 році компанія Shell перемогла в конкурсі на розробку Юзівської площі. У січні 2013 року було підписано Угоду між Україною, "Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс" і ТОВ "Надра Юзівська". Термін дії УРП – 50 років з можливістю продовження. Площа ділянки 7886 кв. км. УРП щодо Юзівської площі повинна була стати найбільшим інвестиційним проектом в нафтогазовій галузі за всю історію незалежної України. Однак через ситуацію в країні Shell вирішила залишити проект в односторонньому порядку, скориставшись обставинами форс-мажору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-