Україна й США домовились побудувати завод та ядерний могильник

Україна й США домовились побудувати завод та ядерний могильник

Укрінформ
Україна домовилася з американською компанією Westinghouse про будівництво заводу ядерного палива на території України. Також Штати нададуть кредит на будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу в Чорнобильській зоні.

Про це на брифінгу заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Під час поїздки до Сполучених Штатів Америки ми провели плідну розмову з Westinghouse, ми домовилися з ними про диверсифікацію поставок ядерного палива майже для половини блоків. Крім того, ми домовилися про будівництво заводу ядерного палива на території України», - розповів міністр.

Він також зазначив, що зацікавленість у побудові заводу ядерного палива в Україні висловив і Казахстан. «18 серпня я лечу в Казахстан, де також буде обговорюватися проект побудови заводу ядерного палива в Україні», - сказав Насалик. За його словами, два потенційні партнери у питанні побудови заводу значно полегшують становище України.

ін нагадав, що через блокування рахунків Енергоатома в квітні склалася критична ситуація з вивезенням відпрацьованого ядерного палива до Росії.

«Хочу повідомити, що у ході перемовин з США також була підписана кредитна угода на 260 млн дол. на будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу на території Чорнобильської зони», - сказав Насалик.

Він також повідомив, що вдалося розблокувати рахунки Енергоатома.

«Ми відновили господарську роботу Енергоатома, були закуплені запасні частини, до кінця вересня будуть проведені усі необхідні роботи і атомна промисловість увійде у звичний режим», - запевнив Насалик.

Фото: en.wikipedia.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-