Нафтогаз vs Газпром: чого Україна чекає від Стокгольмського арбітражу

Нафтогаз vs Газпром: чого Україна чекає від Стокгольмського арбітражу

Укрінформ
Ціна на газ для України буде залежати від результатів арбітражу між НАК "Нафтогаз України" та російським "Газпромом".

Про це у вівторок на прес-конференції в Укрінформі сказав голова правління ПАТ "Укргазвидобування" Олег Прохоренко.

"Багато хто не знає, але ціна для України на газ буде залежати від результатів арбітражу між Нафтогазом і Газпромом. Залежно від того, отримає Україна ціну "хаб плюс" або "хаб мінус", це вплине на утворення ціни усередині країни. Якщо буде вища ціна, то і видобуток буде вищим", - сказав Прохоренко.

За його словами, Укргазвидобування налаштоване досить оптимістично щодо перспектив збільшення видобутку газу, адже з вересня у галузі сталися важливі зміни.

"З вересня галузь досягла зниження ренти. Приватні компанії отримали режим оподаткування 29/14, Укргазвидобування отримало з 1 квітня ренту 50%, але у податковому кодексі передбачене зниження до рівня приватних компаній", - розповів голова УГВ.

Він нагадав, що у квітні була встановлена єдина гранична ціна на газ для усіх категорій споживачів.

"Були вирівняні ціни – ми отримали ту ціну, за якою продають газ і приватні компанії. Ці кошти ми можемо інвестувати у видобуток. Третє – це те, що уряд ставить перед собою конкретні цілі. Четверте – це створення асоціації", - зазначив Прохоренко.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" через Стокгольмський арбітраж сподівається змусити Газпром продавати паливо за ціною "хаб мінус транспорт".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-