Розтрата рефінансу: НАБУ дозволили перевірити документи Нацбанку

Розтрата рефінансу: НАБУ дозволили перевірити документи Нацбанку

Укрінформ
Солом'янський районний суд Києва постановив надати доступ до документів Національного банку України детективам НАБУ, які підозрюють НБУ у навмисній розтраті рефінансування на 12 млрд грн, яке в 2014-2015 роках було видано деяким банкам, в тому числі "Дельта Банку".

Про це йдеться в ухвалі Солом'янського районного суду міста Києва від 1 липня 2016 року.

"Надати детективам Національного антикорупційного бюро України тимчасовий доступ до документів щодо розробки, підготовки, погодження, візування та затвердження структурними підрозділами Національного банку України, що становлять банківську таємницю, з можливістю ознайомитися з ними та зробити їх копії", - йдеться в ухвалі.

З матеріалів клопотання, поданих до Солом'янського суду, вбачається, що Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні  за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 КК України та ч. 3 ст. 209 КК України, за фактами розтрати коштів в особливо великому розмірі шляхом зловживання службовим становищем, та легалізації (відмивання) доходів, в особливо великому розмірі.

У ході досудового слідства встановлено, що у період 2014-2015 років службові особи Національного банку України, діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, за попередньою змовою зі службовими особами ПАТ "КБ Південкомбанк", ПАТ "Банк «Київська Русь", ПАТ "Міський Комерційний Банк", ПАТ "Автокразбанк", ПАТ "Терра Банк", ПАТ "Дельта Банк", ПАТ "КБ "Хрещатик" та АТ "Банк "Фінанси та Кредит" розтратили кошти Національного банку України на загальну суму понад 12 млрд гривень на користь вказаних комерційних банків, шляхом їх незаконного рефінансування.

Досудовим розслідуванням встановлено також, що в період 2014-2015 років службові особи ПАТ "Дельта Банк", ПАТ "Банк Київська Русь", ПАТ "КБ "Південкомбанк", ПАТ "Терра Банк", ПАТ "АКБ Банк", ПАТ "КБ "Хрещатик", АТ "Банк "Фінанси та кредит", а також Національного банку України, діючи за попередньою змовою, з використанням кореспондентських рахунків вказаних приватних банківських установ, відкритих в Meinl Bank Aktiengeselschaft (Відень), вчинили фінансові операції з коштами на загальну суму понад 12 млрд грн, які попередньо були розтрачені з Національного банку України як кредити рефінансування вказаним банкам, шляхом погашення кредиторської заборгованості підконтрольних підприємств перед вказаною банківською установою - нерезидентом.

У зв'язку з цим детективам потрібні були додаткові документи, ознайомлення з якими дозволив Солом'янський районний суд Києва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-