Коломойський & Боголюбов проти України: Арбітраж почне розгляд позову у жовтні – ЗМІ

Коломойський & Боголюбов проти України: Арбітраж почне розгляд позову у жовтні – ЗМІ

Укрінформ
Стокгольмський арбітраж має намір розпочати розгляд позову міноритаріїв "Укрнафти" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова до держави Україна вже у жовтні 2016 року.

Про це пише у своїй статті редактор відділу економічної безпеки DT.UA Алла Єрьоменко.

Вона зазначає, що говорити про судову перспективу такого позову досить складно, але багато юристів вважають, що позиції міноритаріїв досить сильні.

"Принаймні пункт про підвищення ренти на видобуток нафти та газу юристи Коломойського можуть легко довести. Тим паче, що є прецедент. Практично на виході рішення міжнародного арбітражу з аналогічного питання (позову) до держави Україна з боку іншої видобувної компанії - британської JKX Oil&Gas, основного засновника "Полтавської газонафтової компанії". За чудовим збігом обставин, серед акціонерів і цієї видобувної компанії з деяких пір називають Коломойського та Боголюбова. Цей позов було подано на початку 2015 р. у Стокгольмський арбітраж компанією JKX Oil&Gas, і тепер інвестори очікують остаточного рішення, небезпідставно сподіваючись на рішення арбітрів на свою користь", - зазначає Єрьоменко.

"Про серйозність намірів кіпрських позивачів свідчить і той факт, що слідом за позовом міноритаріїв "Укрнафти" проти держави Україна, доставленим 27 травня, Мін'юст одержав цілий фургон доповнень - 290 кг!" - йдеться у статті.

Раніше джерело в уряді повідомило DT.UA, що Мін'юст отримав офіційний позов від трьох кіпрських компаній до держави Україна на суму 4,674 млрд дол. Позивачі - Littop Enterprises Limited, Dridgemоnt Ventures Limited і Bordo Management Limited - направили вимогу в Мін'юст після рішення Стокгольмського арбітражу про прийняття справи до розгляду. За словами джерела, три кіпрські компанії – міноритарні акціонери ПАТ "Укрнафта" - вперше визнали (що випливає з документів), що вони підконтрольні Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову. Сума позову складається з 2,063 млрд дол., які міноритарії "Укрнафти" вимагають в рахунок втрати дивідендів; 932 млн, необхідних в рахунок штрафних санкцій; 1,679 млрд - в рахунок втрати вартості акцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-