Німеччина готова допомогти Україні в модернізації систем електропостачання

Німеччина готова допомогти Україні в модернізації систем електропостачання

Укрінформ
Німеччина, що має передові технології у справі енергоефективності, готова допомогти Україні вирішити проблеми надмірного витрачання енергії.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу у ФРН заявила федеральний міністр довкілля, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини Барбара Хендрікс.

"Ми підтримуємо Україну й зробили вам пропозицію на тему того, як ми можемо поліпшити електропостачання на місцях", - сказала міністр.

У зв'язку з подорожчанням вартості електроенергії людям виплачуватимуться великі субсидії, що ляже важким тягарем на бюджет. Хендрікс зазначила, що Німеччина у партнерстві з Україною "зможуть перетворити ці субсидії на модернізацію стратегії енергопостачання на місцях", така стратегія називається "Перетворення субсидій на інвестиції".

Це ідея міністерства довкілля, будівництва та безпеки ядерних реакторів, зазначила його керівниця. Вона запевнила, що план буде підтримано на європейському рівні. "І ми з готовністю чекаємо початку його здійснення, просування вперед", - сказала міністр, додавши, що для цього звичайно потрібні надійні структури, надійні партнери в Україні, які допомагатимуть німцям у реалізації.

Говорячи про стан системи енергопостачання в Україні сьогодні, Хендрікс дипломатично назвала її "не дуже хорошою з технологічної точки зору".

Вона переконана, що великі кошти, особливо на опалення, особливо газом, які надаються людям в якості субсидій, краще пустити на модернізацію структур. "Процес цей займе звичайно років 10, а то й більше. Але було б добре, якби Україна разом з Європою пройшла цей шлях", - підкреслила чиновниця.

Мова про конкретні проекти вестиметься, зокрема, і в ході візиту 9-10 червня в Київ великої делегації ряду міністерств ФРН, у тому числі й Федерального міністерства довкілля, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини, від якого до складу делегації входить статс-секретар Гунтар Адлер.

Енергетика та ресурсоефективність є однією з пріоритетних сфер, в яких ФРН сприяє Україні у рамках "Плану дій" федерального уряду, у тому числі через банк KfW і Товариство міжнародної співпраці (GIZ).

Нинішній візит представників десятка німецьких міністерств є вже третім подібним "десантом". Перший було здійснено у квітні 2014 року, другий - у жовтні 2015-го.

Сама Хендрікс відвідала Україну навесні цього року, побувала на ЧАЕС у річницю трагедії на станції, провела переговори з віце-прем'єр-міністром України Геннадієм Зубком. Вона поінформувала, що Німеччина додатково виділить Україні 19 млн євро фінансової допомоги для подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Фото: rp-online.de

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-