Зубко розповів про плани та терміни монетизації субсидій

Зубко розповів про плани та терміни монетизації субсидій

Укрінформ
Монетизація субсидій та Фонд енергоефективності мають бути затверджені законодавчо до наступного опалювального сезону, щоб уже навесні монетизовані субсидії почали витрачатися на здійснення заходів з енергозбереження.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав віце-прем’єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

«До початку опалювального сезону має бути прийняте усе законодавство. Це необхідно для того, щоб ті субсидії, які будуть нараховані громадянам, ми могли після опалювального сезону монетизувати і спрямувати їх на енергоефективність. Це один з принципів роботи фонду: зекономлені субсидії спрямовувати на енергоефективні заходи», - сказав Зубко.

За його оцінкою, 15 млн домогосподарств на сьогодні потребують заходів з енергозбереження.

«Зважаючи на обсяги реформ та розміри можливої економії, ми повинні рухатися дуже швидко. Усі наші партнери нам допомагають», - підкреслив віце-прем’єр.

За його словами, в уряді розглядалася можливість працювати над енергозбереженням без створення окремої установи - Фонду енергоефективності. «Це питання могло функціонувати у рамках Фонду регіонального розвитку, як окремий рядок у бюджеті. Як зараз працюють програми "теплих" кредитів: людина отримала кредит - отримала від Держказначейства через підтвердження своїх документів у банку частину компенсації кредиту. Але на сьогоднішній день постає питання в ефективності використання таких грошей», - зазначив Зубко.

На його думку, без окремого технічного офісу, без розробки типових проектів модернізації багатоповерхових будинків, без рекомендацій, які будуть спрямовані на індивідуальних домовласників, провести ефективно заходи неможливо.

«У Фонді енергоефективності будуть замовлятися технічні нормативи, буде розроблятися процедура видачі компенсації. Також дуже важливо, щоб фінансові установи, які надаватимуть послуги з кредитування та компенсації, були не тільки державні, а ще й комерційні. Це відірве державу від споживача послуг», - розповів віце-прем’єр.

Він наголосив, що дуже важливим є питання прозорості цих процесів, їх зрозумілість і короткостроковість. 

Як зазначається у презентації Мінрегіону, рішення щодо затвердження порядку монетизації або часткової монетизації субсидій ЖКП має бути ухвалене Кабінетом міністрів до 31 серпня 2016 року, а створення нової державної установи «Фонд енергоефективності» має відбутися до 30 листопада 2016 року. 

До 2021 року у Мінрегіоні очікують отримати 5 млрд грн щорічної економії на фінансування субсидій, 1,5 млрд кубометрів скорочення споживання та імпорту газу. Це також принесе до 5 млрд грн нових податкових надходжень щороку.

Концепція Фонду енергоефективності розроблялася разом із урядом Німеччини і з Європейським Союзом. Практично в усіх країнах ЄС ці фонди існують як державні установи, які залучають кошти і розробляють технічні моделі таким чином, щоб компенсувати ту чи іншу кількість кредитів.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-