Аудит Хрещатика

Аудит Хрещатика "накопав" порушень на кримінальну справу

Укрінформ
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) з дня запровадження тимчасової адміністрації у ПАТ "КБ "Хрещатик" провів вибірковий аудит активів банку, в результаті чого виявив численні факти, які могли спричинити недоотримання банком прибутку.

Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування.

"З дня запровадження тимчасової адміністрації у ПАТ "КБ "Хрещатик" повноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб здійснюється інвентаризація активів і зобов'язань банку. Вибірковий аудит уже виявив численні факти, які могли стати причиною недоотримання прибутку і у результаті - фінансових втрат банку. Показовий приклад - ситуація із переданням в управління нерухомого майна, що належить ПАТ "КБ "Хрещатик", - йдеться в повідомленні.

Як зазначили у Фонді гарантування, йдеться про нежитлове приміщення за адресою Межигірська, 37, у Києві, яке у грудні 2014 року банк передав в управління приватній компанії.

"Умови угоди навряд чи можна назвати вигідними для ПАТ "КБ "Хрещатик". Адже управитель, відповідно до договору, отримав право вчиняти щодо майна будь-які правочини (крім відчуження та обтяження), зокрема – здавати його в оренду. При цьому банк, як власник цього приміщення у центрі міста площею понад 366 кв. м, щомісяця отримував лише 5 тисяч гривень... Решта коштів, отриманих від оренди, складали оплату управителя. Договір було укладено на три роки зі строком дії до грудня 2016-го", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, аналогічні по суті договори між ПАТ "КБ "Хрещатик" та цією ж приватною компанією було укладено щодо ще трьох об'єктів, але вже у Харкові. За передані в управління понад 10,3 тис. кв. м нежитлових приміщень, загальною ринковою вартістю у понад 81 млн грн., банк як установник отримував лише 30 тис. грн щомісяця.

"За попередньою інформацією, фірма, з якою укладалися договори про управління майном, є пов'язаною із посадовими особами ПАТ "КБ "Хрещатик", - зазначили у ФГВФО.

Там додали, що найближчим часом Фонд подасть відповідну заяву про вчинення кримінального правопорушення керівним складом та службовими особами ПАТ "КБ "Хрещатик".

Як відомо, банк "Хрещатик" був оголошений неплатоспроможним з 5 квітня 2016 року. За даними НБУ, вклади в цій фінустанові розміщували 308 тис. фізичних осіб. Причиною неплатоспроможності банку Хрещатик у НБУ вважають "небажання інших акціонерів вкладати в його докапіталізацію, загальні потреби в якій оцінюються в 1,25 млрд грн до червня 2017 року, в тому числі 600 млн грн - до 1 травня поточного року".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-