Найбільший світовий форум про публічні закупівлі - 2017 пройде в Україні

Найбільший світовий форум про публічні закупівлі - 2017 пройде в Україні

Укрінформ
В Україні буде проходити найбільший світовий форум про публічні закупівлі Procurement, Integrity, Management and Openness (PRIMO) Forum у 2017 році

Україна здобула право проводити найбільший міжнародний форум з публічних закупівель, повідомляє Міністерство економічного розвитку та торгівлі України.

"У 2017 році найбільший світовий форум про публічні закупівлі Procurement, Integrity, Management and Openness (PRIMO) Forum буде проходити в Україні. Відповідне рішення було прийняте під час цьогорічної конференції PRIMO, яка відбувалася в Астані (Казахстан)", - йдеться у повідомленні.

При цьому, як повідомляє на своїй сторінці у Facebook заступник міністра економіки Максим Нефьодов, право проводити найбільший форум з публічних закупівель Україна виграла у Росії.

"Нашим конкурентом з проведення тендеру була Росія, але на полі антикорупції це була гра в одні ворота...", - написав він.

За інформацією МЕРТ, у 2017 році форум буде присвячений боротьбі з корупцією. 

Рішення щодо проведення PRIMO в Україні стало результатом доповіді української делегації щодо перших результатів реформи публічних закупівель в Україні і запровадження електронної системи публічних закупівель ProZorro. Учасники форуму зазначили технологічність і високі стандарти роботи команди ProZorro і висловили бажання дізнатися більше про український досвід реформування однієї з найбільш корупційних сфер у державі.

Як повідомляв Укрінформ, успішний запуск електронної системи публічних закупівель ProZorro відбувся завдяки побудові ефективної взаємодії між державою, суспільством і бізнесом. Активну підтримку реформі здійснює авторитетна міжнародна антикорупційна організація Transparency International, а також фонд WNISEF, Уряд Німеччини, багато інших партнерів, а також представники бізнесу.

Електронна система ProZorro працювала в пілотному режимі з лютого 2015 року. Використання системи було добровільним: кожен державний замовник мав можливість проводити в ProZorro допорогові закупівлі на суму до 200 тисяч гривень для товарів та послуг і 1,5 млн грн для робіт. Але навіть у пілотному режимі система ProZorro дозволила заощадити понад мільярд гривень.

У 2016 році використання системи ProZorro стає обов’язковим для всіх державних замовників. Повний перехід на електронну систему ProZorro буде відбуватися у два етапи. З 1 квітня свої тендери в електронну форму переводять центральні органи влади і великі державні компанії, а з 1 серпня – решта державних замовників.

Сьогодні кількість тендерів у системі вже перевищила 95 тисяч. Загальна планова сума тендерів складає 31,90 млрд грн. Кількість замовників, що приєдналися до системи, майже 5 тисяч. Середня кількість пропозицій на одні торги – 2,84, загальна сума економії – 1,45 млрд грн.

Очікується, що у 2016 році використання ProZorro дозволить заощадити близько 5 млрд грн.

За підрахунками експертів Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, корупція і неефективність призводять до втрати близько 20% від планової вартості публічних закупівель. За цінами 2014 року щорічні втрати сягають 50 млрд грн. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-