Батьки, готуйте 30 тисяч! або Скільки коштують канікули?

Батьки, готуйте 30 тисяч! або Скільки коштують канікули?

Укрінформ
Огляд пропозицій на ринку послуг з дитячого оздоровлення

Навчальний рік добігає кінця, і зовсім трохи лишилося школярам сидіти за партами. Наразі постає проблема для батьків - як організувати дозвілля дітей на канікулах. Найоптимальніший спосіб - це табір. Там дитина буде під наглядом та зможе розвиватися, адже організатори дитячих центрів спрямовують свою діяльність на вдосконалення творчих здібностей дітей, на оздоровлення та загартовування школярів. Батьки можуть розглянути варіанти відпочинку дітей в Україні біля моря, у Карпатах, за кордоном та безпосередньо в Києві. 

Єдиною перешкодою може стати вартість такого відпочинку, адже ціна за два тижні коливається від 5 тисяч гривень у наметовому таборі до тисячі доларів у таборі з дуже розкрученим брендом.

Величезна кількість дитячих та молодіжних центрів пропонують свої послуги влітку. Укрінформ спробував проаналізувати їхні пропозиції.

НАМЕТОВІ ТАБОРИ

Найдешевші на сьогодні наметові літні табори. Їхня ціна варіюється залежно від локації та кількості днів, відведених на зміну. Як правило, два тижні в такому таборі коштує близько 5 000 гривень, тобто приблизна ціна за день складає 350 гривень. Діти проживають у 2-5-місних наметах, які відповідають всім нормам та стандартам. Зазвичай, в таких закладах працюють професійні скаути та інструктори. Діти вивчають  основи гірського туризму, беруть участь в туристичних змаганнях, вчаться розпалювати вогнище та вирушають в походи. У таких таборах інструктори навчають дітей орієнтуватися на місцевості, швидко діяти в екстремальних ситуаціях та жити в польових умовах.  Є табори з патріотичним вихованням, у яких, наприклад, пропонують освоїти техніку козацького бойового мистецтва «Гопак», навчитися їздити верхи на коні, управляти старовинним човном, стріляти з лука, дізнатися про життя, побут та військові хитрощі козаків тощо. У вартість путівки входять творчі майстер-класи, гуртки, харчування (4-5-6-разове). За додаткову ціну можна придбати екскурсійні поїздки (50-100 гривень). 

«САНАТОРНІ» ТАБОРИ 

У таборах, які ми умовно назвали «санаторними», діти живуть у кількаповерхових житлових корпусах. Такий спосіб організації проживання розповсюджений на півдні, біля моря, і на Західній Україні. В середньому, ціна за два тижні перебування в такому таборі - 7 000 гривень. Діти живуть в комфортабельних 2-х чи 3-місних кімнатах. Один день в  такому таборі обійдеться батькам, близько 500 гривень. Звісно, все залежить від місця. Так, табори в Херсонській та Миколаївській областях коштують дешевше - до 5 000 гривень. А дитячі центри Одеської області встановлюють ціну 11 000 гривень за два тижні (790 гривень на день). У таборах, які знаходяться біля моря, проводяться традиційні свята Нептуна та водні змагання. Такі табори орієнтовані на оздоровленні дітей, тож у вартість путівки входять комплекси з профілактики різних захворювань (верхніх дихальний шляхів, корекція зору та постави, лікувальна фізкультура, масаж). Інфраструктура таборів включає кіноконцертні зали, спортивні майданчики, альтанки, басейни, медичні центри, бібліотеки. У вартість путівки входять також екскурсії.

«МОВНІ» ТАБОРИ

Часто в літніх таборах надається послуга з вивчення іноземної мови. За додаткову плату - приблизно, 1800 гривень «плюс» до звичайної вартості путівки. З дітьми займаються кваліфіковані викладачі або носії мови. 

Деякі дитячі центри спеціалізуються саме на вдосконаленні розмовної англійської. Діти займаються за спеціально розробленою програмою. Запрошуються носії мови з Канади, США, Великобританії та Мексики. Зміна в такому таборі коштує близько 10 000 гривень. У цю суму входять посібники для вивчення мови, щоденні заняття, перегляд фільмів англійською та екскурсії.

ТАБІР У КАРПАТАХ

Якщо ви хочете, щоб ваша дитина відпочила в Карпатах, потрібно готувати щонайменше 5 000 гривень за зміну. Діти живуть в готелях або в житлових комплексах у 2-4-місних кімнатах. Часто в таких таборах вирушають в походи (пішохідні, або вело-прогулянки), вчаться стріляти з лука та долати смугу перешкод. Діти безкоштовно можуть пройти школу скаута і отримати спеціальну відзнаку. Кожна зміна в таких таборах передбачає екскурсійні поїздки - до Львова, у замки Закарпаття, заповідник-музей Тускань, скеля Довбуша, водоспад Шипот, озеро Синевир. 

Табори, середня вартість яких 7 000 гривень, дають змогу дітям спробувати себе в рафтингу, бейсболі, флорболі (хокеї на траві), заняття з народних ремесел (розпис на камені, гончарство, лялька-мотанка, різьблення). 

Є й «елітні» табори, де діти живуть у дерев'яних котеджах рівня, щонайменше, тризіркового готелю, або й в п'ятизірковому готелі. У програмі таких таборів - походи, квести, зустрічі з відомими акторами кіно і театру, дитячими письменниками, відомими спортсменами та журналістами. Ціна за два тижні - від 12 155 до 26 650 гривень. Тобто, на дитину на день витрачається, відповідно, 868 і 1900 гривень. 

ТАБОРИ ЗА КОРДОНОМ

Закордонні табори також відкриті для українців. Свої послуги пропонують дитячі та молодіжні центри в Болгарії, Польщі, Туреччині та Великій Британії. Щонайменше, для такого відпочинку потрібно 400 євро. Додаткова плата передбачається за трасфер (500-1000 гривень) та за оформлення відповідних документів. Програми закордонних таборів включають: зустрічі з відомими зірками театру і кіно, телебачення та спорту, танцювальні майстер-класи, екскурсії гірськими маршрутами, гурток телебачення та журналістики. Харчування здійснюється в ресторанах готелів за системою all inclusive. В асортименті - свіжі фрукти, овочі, соки, національні солодощі. У таборах є можливість безкоштовно займатися пляжним волейболом, міні-футболом, фітнесом, аеробікою та йогою. 

Найдорожчі закордонні табори спрямовані не лише на відпочинок, а й на саморозвиток. Більш як 1500 євро потрібно, щоб відправити дитину на два тижні у Велику Британію.  Там заплановано вивчення англійської (15 уроків на тиждень), заняття з фехтування, циркового мистецтва та стрільби з лука. На території таких таборів є власні кінотеатри, парки екстремальних пригод, комп'ютерні зали. 

ТАБОРИ НА КИЇВЩИНІ

Відпочинок дитини в таборах Києва та Київської області (с. Клавдієво, м. Переяслав-Хмельницький, м. Ірпінь, Конча-Заспа) в середньому коштує від 4500 гривень за два тижні. Щоденні конкурси, розважальні шоу, вивчення англійської та перегляд англомовних фільмів, туристичні прогулянки. Наприклад, у таборах на узбережжі Десни є власні човнові станції з човнами, каное та катамаранами. 

ТЕМАТИЧНІ ТАБОРИ

Популярними зараз стають тематичні табори,  націлені на розвиток і вдосконалення певних умінь та навичок. Мінімальна вартість путівок у такі табори - 9 000 гривень. У таких таборах організатори створюють індивідуальну програму для кожного заїзду - вокальна зміна, телевізійна, спортивна, лідерська, ораторська, театральна. Під час перебування в таборі діти відвідують щоденні майстер-класи, які проводять, наприклад, заслужені артисти України. У кожної дитини є можливість спробувати себе в якості сценариста, ведучого, члена журі та журналіста. Наприкінці зміни, діти знімають прощальні міні-фільми та випускають газети. Особливістю таких таборів є спеціальні курси лідерства, що входять у вартість путівки. 

У спортивних таборах діти отримають повноцінний відпочинок разом з фізичним розвитком. Заняття фітнесом, сонячні ванни, процедури із загартовування, заняття в басейні. При чому, в столиці дитину можна влаштувати в табір, оплачуючи його щоденно. Наприклад, один день в таборі при модному спортивному клубі в Києві для дитини від 5-8 років коштує 565 гривень (285 гривень - харчування - обід, полуденок). Заняття з підлітками 9-14 років коштує 535 гривень на день. 

БЮДЖЕТНІ ТАБОРИ

Найбюджетнішим варіантом для батьків  є пришкільні табори. Середня вартість за одну двотижневу зміну в пришкільному таборі - 500-700 гривень «плюс» кошти на екскурсії. Основна перевага таких «таборів на асфальті» в тому, що діти, особливо молодшого шкільного віку, перебувають під наглядом вихователів, відвідують гуртки та екскурсії, для них проводять конкурси, квести і спортивні змагання. Однак шкільні табори в переважній більшості діють лише у червні мсяці.

Як бачимо, щоб організувати дитині відпочинок влітку, необхідно, в середньому, 10-12 тисяч гривень на місяць... 

Кристина Миськів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-