НАБУ з’ясовує, чому Укрнафта недодала людям газу

НАБУ з’ясовує, чому Укрнафта недодала людям газу

Укрінформ
Національне антикорупційне бюро почало досудове розслідування за фактом непередачі найбільшою нафтовидобувною компанією  ПАТ "Укрнафта" видобутого нею у 2014 році природного газу "Нафтогазу України" з метою його подальшого використання для потреб населення.

Про це йдеться в ухвалі Солом'янського районного суду Києва від 20 квітня, оприлюдненій у Єдиному держреєстрі судових рішень.

«Укрнафта» мала здійснити передачу згідно з чинним на той момент законом "Про основи функціонування ринку природного газу ".

Як зазначається, Укрнафта у 2014 році мала видобути 1,756 млрд кубометрів природного газу і продати його Нафтогазу для формування ресурсу природного газу, що використовується для потреб населення за закупівельними цінами, встановленими Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ).

Однак, в обліку Нафтогазу відсутні господарські операції щодо отримання газу від Укрнафти. Натомість для потреб населення надано 1,606 млрд кубометрів імпортованого газу, що у свою чергу є порушенням ч. 4 ст. 10 Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу».

Водночас службовими особами ПАТ «Укрнафта» видобутий в 2014 році товарний газ обліковано як газ для технологічних потреб та газ, що використовується для власного виробництва аміаку на орендованих у ПАТ «ДніпроАзот» промислових потужностях.

Наголошується, що, враховуючи наявність значної різниці у вартості газу власного видобутку та вартості імпортованого газу ПАТ «НАК «Нафтогаз України», яка існувала у 2014 році, державі було завдано збитків у особливо великих розмірах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-