Нові тарифи на газ: МЕРТ запевняє, що грошей на субсидії вистачить

Нові тарифи на газ: МЕРТ запевняє, що грошей на субсидії вистачить

Укрінформ
У державному бюджеті України передбачено кошти для фінансування можливих додаткових субсидій через нові тарифи на газ.

Про це заявила перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів в ефірі "5 каналу", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Хочу всіх запевнити, що бюджетом передбачено повне покриття усіх субсидій, необхідних для фінансування усіх домогосподарств, які будуть потребувати соціального захисту. Ми фактично очікуємо збільшення десь на 1,5 млн кількості субсидіантів. Гроші у бюджеті для таких домогосподарств передбачені. Загалом програма субсидій буде 40 млрд", - сказала вона.

При цьому Ковалів запевнила, що система отримання субсидій не змінюватиметься.

Вона також підкреслила, що рішення про тарифи приймалося не для виконання програми МВФ, "а для боротьби з корупцією та зменшення енергетичної залежності".

"Це рішення жодним чином не стосується промислових споживачів, оскільки уже не один рік вони працюють на абсолютно конкретному газовому режимі і можуть обирати будь-якого споживача, чого не можуть робити будь-які громадяни. До сьогодні через механізм дотування дешевими цінами на газ усі споживачі були прив’язані до єдиних постачальників газу, тому що лише вони продавали за пільговою, не ринковою ціною. З 1 травня у нас встановлюється єдина ринкова ціна на природний газ для усіх споживачів. Це, напевно, вперше за останні 10 років, коли в Україні буде єдина ціна на природний газ. Тим, хто потребуватиме соціальної допомоги, держава гарантуватиме соціальний захист у повній мірі через механізм субсидій", - наголосила Ковалів.

Нагадаємо, Кабінет міністрів на засіданні у середу встановив єдину ціну на газ для населення та промисловості - 6879 грн за 1 тис. кубометрів.

Пізніше у Мінсоцполітики заявили, що після підвищення тарифів на газ та, відповідно, послуг з теплопостачання кількість заявників на отримання субсидій може зрости на 50%. У цьому випадку 35 млрд грн, виділених у поточному році на виплату допомоги з оплати житлово-комунальних послуг, може не вистачити.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-