Електронне адміністрування ПДВ: бізнес заявляє про підробки ключів

Електронне адміністрування ПДВ: бізнес заявляє про підробки ключів

Укрінформ
Після введення електронної системи адміністрування ПДВ представники бізнесу почали стикатися з фактами підробки електронних ключів.

Про це на засіданні круглого столу "Система електронного адміністрування ПДВ: що заважає працювати бізнесу", заявила представник української сторони Платформи громадянського суспільства "Україна-ЄС" (УС ПГС) Ольга Тарасенко, повідомляють кореспонденти Укрінформу.

"До мене звернулись підприємства щодо махінацій, підробки електронних ключів. Це було зроблено з дозволу або халатної діяльності осіб, які працюють у цих сервісних установах... Підприємства в середині березня звернулись до правоохоронних органів, які прийняли заяви, було порушено кримінальні справи. Минуло півтора місяця, а дій активних не було. Також заяви було подано в службу безпеки ДФС, і результатів теж досі не було", - сказала Тарасенко.

При цьому, за словами присутніх на круглому столі представників ДФС, про проблему знають та намагаються усунути прогалини, що призвели до вказаної ситуації. Водночас недосконале законодавче регулювання в такому питанні не дає повноцінних варіантів вирішення проблеми.

"Це питання вже порушувалося. У місті Київ зафіксовано чотири таких випадки (махінацій з електронними ключами. - Ред.). По всіх чотирьох випадках порушені кримінальні справи", - зазначила начальник ГУ ДФС у Києві Людмила Демченко.

"Після того, як виникла проблема, ДФС України досить швидко перелаштувалась, і ключі почали видавати по нотаріальних дорученнях. У законі про електронно-цифровий підпис ця норма чітко не прописана, що і є основною проблемою", - зауважила також голова Громадської ради при Головному управлінні ДФС у Києві Ірина Нараєвська.

Як наголошують у ДФС, це питання є компетенцією правоохоронних органів, а не фіскальної служби.

"Видача здійснюється сертифікованими комерційними центрами, і в цій ситуації не може бути жодної претензії до ДФС, нехай проводять роботу слідчі органи і все з'ясовують", - зазначила Демченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-