Голова профспілок Укрспирту каже, що його хочуть «таємно» зняти

Голова профспілок Укрспирту каже, що його хочуть «таємно» зняти

Відео
Укрінформ
Голову профспілок ДП «Укрспирт» Романа Сметанюка планували зняти з посади всупереч закону.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив сам Сметанюк, зауваживши, що призначені на 8 квітня в київському готелі «Хрещатик» збори, не відбулися.

За його словами, на «таємних» зборах, про які його навіть не попередили, планувалося провести «сфальсифіковану постанову» профкому ДП «Укрспирт».

Голова профспілки ДП «Укрспирт» завив, що головам профспілок на місцях «дзвонили, погрожували». «На голів профспілок особисто тиснули керівники МПД (місць проведення діяльності, тобто заводів «Укрспирту». - Ред.). Здебільшого це стосується Чернігівської і Тернопільської областей», - пояснив Сметанюк.

Він також додав, що головам профспілок заводів розсилали електронного листа, яким запрошували на обговорення «організаційних питань», інформуючи при цьому, що самого Сметанюка та його заступника «знайти не вдалося».

Цей «переворот», за словами Сметанюка, був задуманий для того, щоб обрати більш лояльне керівництво профспілки, яке не заважало б «проштовхнути» законопроект про приватизацію ДП «Укрспирт», розроблений ще за часів уряду Януковича. При цьому Сметанюк наголошує, що профспілка не проти приватизації як такої. Але наразі в законі не враховані важливі моменти. «Погоджуйте з нами ці питання. Де захищені трудові колективи? А що буде з інвестором? А які зміни в податковому законодавстві? Бо ми прийдемо до того, що відбулося в цукровій галузі: 3-4 підприємства викуплять горілчані компанії, а решту буде вирізано», - стверджує він.

Крім того, голова профспілок обурений тим, що, за його твердженням, приватизація повинна торкнутись лише ДП «Укрспирт», хоча гравців на цьому ринку більше. «Цей закон був інтегрований тільки під ДП «Укрспирт», але при цьому «забули» про концерн «Укрспирт» - 38 підприємств, «забули» про спиртові заводи міністерства охорони здоров`я – а це один з найбільших гравців, «Укрмедпром» тільки в першому кварталі випустив спиртової продукції на 50 млн грн. Я вже не кажу, що «забули» про спиртовий завод, підпорядкований Державному управлінню справ», - заявляє Сметанюк.

Офіційні профспілкові збори ДП «Укрспирт» призначені на 12-15 травня.

Водночас у прес-службі «Укрспирту» Укрінформу заявили, що керівництво ДП  не має інформації про збори  голів профспілок. «Профспілки – це окрема юридична структура, тож можуть організовувати заходи без узгодження з нами», - додали  в прес-службі.

Довідково. Державне підприємство «Укрспирт» – найбільший виробник спирту та  спиртовмісної продукції в Україні. Загальна виробнича потужність ДП «Укрспирт» – понад 30 мільйонів декалітрів на рік. Його роботу забезпечує 41 виробничий майданчик.

Більше року ДП «Укрспирт»  працює без директора. За цей час було три спроби провести конкурс, за результатами якого було б призначено очільника підприємства, проте вони закінчились нічим. Зараз в процесі четверта, що, за словами  конкурсної комісії на чолі з Мінекономрозвитку, має завершитись вже днями, і до 20 квітня цього року ДП таки отримає свого керівника. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-