Новак наполягає: ціна на російський газ для України

Новак наполягає: ціна на російський газ для України "конкурентоспроможна"

Укрінформ
Міністр енергетики РФ Олександр Новак вважає "конкурентоспроможною" ціну на газ, встановлену у другому півріччі для України за умовами контракту, і не вбачає необхідності у наданні знижки.

За його словами, з 1 квітня ця ціна становить менше 180 доларів за тисячу кубометрів, передає РІА Новости.

"У нас позиція проста - зараз ціни на газ знизилися. Контрактна ціна російського для України зараз (у другому кварталі. - Ред.) конкурентоспроможна, зараз немає необхідності надавати знижки, підписувати якісь додаткові угоди. Контракт діє до 2019 року. Зважаючи на зниження цін на нафту, ціни на газ дуже низькі", - сказав Новак.

Як повідомлялося, домовленості про знижку були встановлені в рамках так званого "зимового пакету", погодженого Росією, Україною і Євросоюзом. Ціна на газ за контрактами з Росією, підписаних до 2019 року, розраховується за формулою і прив'язана до нафтового кошика.

Напередодні НАК "Нафтогаз України" заявила, що не планує закуповувати природний газ у Росії з 1 квітня 2016 року, оскільки ця ціна вища від пропозиції європейських постачальників.

При цьому російська сторона відмовилася від продовження дії домовленостей (зимового пакета), що визначають перехідні умови закупівлі російського газу для України.

З 2014 року відносини "Газпрому" і "Нафтогазу" переживають кризу - сторони судяться в Арбітражі Стокгольма щодо деяких пунктів довгострокового контракту на постачання російського газу на Україну. У 2014 році ситуацію вдалося врегулювати завдяки підписання так званого "зимового пакету" між Росією, Україною і Єврокомісією. У 2015 році подібний документ був підписаний удруге, його термін закінчився 31 березня. Домовленості про знижку в розмірі $17,77 були зафіксовані саме в рамках "зимового пакету". Кінцева ціна на газ для України в першому кварталі становила 212 доларів за тисячу кубометрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-