АМКУ має враховувати наявність конкуренції і високий рівень держрегулювання в енергетиці – експерт

АМКУ має враховувати наявність конкуренції і високий рівень держрегулювання в енергетиці – експерт

Укрінформ
Антимонопольний комітет України (АМКУ) при визначенні монопольного становища учасників енергоринку повинен враховувати наявність конкуренції між виробниками електроенергії та високий рівень державного регулювання в галузі.

Таку думку висловив Петро Амброзевич, екс-начальник управління досліджень і розслідувань АМКУ, коментуючи хід дослідження регулятором ринків електроенергії та енергетичного вугілля.

«Договір між членами Оптового ринку електроенергії, по суті, є картельною угодою, а сам ОРЕ - картелем, однак картелем узаконеним. Тому до нього така пильна увагу, насамперед, з боку Антимонопольного комітету України», - сказав він.

«Хоча це, на мою думку, не означає, що представник АМКУ повинен входити до керівного органу цього картелю», - додав П. Амброзевич.

Як підкреслив експерт, діяльність ОРЕ цілком знаходиться у сфері державного регулювання. Однак, існуюча модель енергоринку передбачає конкуренцію між його учасниками.

«Діюча модель ОРЕ передбачає можливість для конкуренції як між виробниками електроенергії, що діють за ціновими заявками, так і між постачальниками, які виступають в двох іпостасях - постачальники за регульованим тарифом та постачальників за нерегульованим тарифом», - сказав він.

«Де-юре вважається, що це потенційно конкурентні ринки. Залишається сподіватися, що вони такими стануть і де-факто. І бажано, щоб це відбулося ще до впровадження моделі "прямих договорів", - зазначив експерт.

Як повідомлялося, АМКУ в грудні 2015 р. оприлюднив попередні результати дослідження ринків електроенергії та енергетичного вугілля. Комітет виявив ознаки колективної монополії у ДП «НАЕК "Енергоатом", ТОВ "ДТЕК" та ПАТ "Укргідроенерго". Компанії не погодилися з попередніми висновками АМКУ й заявили про відсутність у них домінуючого положення на енергоринку. Галузеві експерти також піддали критиці результати дослідження комітету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-