Микола Бояркін, т.в.о. голови Держгеонадр
Старих схем вже немає, а жити за законом користувачі надр не хочуть
28.03.2016 13:47

- На засіданні аукціонного комітету від 17 березня «Ютекснафтогазу» було відмовлено в участі в аукціоні. Причина - відсутність документів, що підтверджують реєстрацію юридичної особи. З мінімального пакету, що складається з трьох документів, два були подані підприємством із помилками. Більше того, перед початком аукціону відбулося судове засідання з цього приводу. Суддя виніс рішення на нашу користь. Я вже не кажу про те, що на членів аукціонного комітету чинився тиск за допомогою неформального спілкування. Додам, що минулого року «Ютекснафтогаз» теж брав участь в аукціоні - тоді всі документи були в порядку.

Щодо підприємств-переможців. Їхні документи були подані згідно з чинним законодавством, у встановлені терміни і, головне, - вони запропонували найвищу ціну. Ступінь популярності підприємства на аукціоні ролі не грає.

- Напрямок, у якому потрібно рухатися - це законодавчі основи. Якщо не врегулювати у правовому полі відносини з місцевими радами, то через бездіяльність облрад спецдозволи на розробку родовищ будуть і далі видаватися роками або не видаватися зовсім.

Відкриті аукціони залишили облради без «клієнта» - надрокористувача, він перестав до них звертатися «за сприянням». Ми розуміємо їх невдоволення і пропонуємо прозорі правила гри й надрокористувача - інвестора, який зобов'язується соціально підтримувати регіон. Ми готові піти на те, щоб вписати рекультивацію земель, ремонт доріг, будівництво садів у спецумови.

Ми також маємо намір збільшити термін розгляду заявок надрокористувачів з 30 до 90 днів, але з однією умовою: розгляд відбудеться. Адже випадки, коли заявки не розглядалися місцевими радами роками - не рідкість. А треба розуміти, що оформлення всіх цих документів, експертиз - витратний захід. Це не означає, що місцеві ради мають давати позитивну відповідь. Ні, але відповідь, якою б вона не була, - повинна бути.

Основним аргументом для місцевого самоврядування можуть також стати відрахування частини платежів, які видобувні компанії платять за користування надрами в місцеві бюджети. Тоді на місцях точно цікавитимуться інвесторами.

- Державна служба геології та надр України повідомила ПАТ "Укрнафта" про можливе припинення дії 16 спецдозволів на користування надрами. Мова йшла про зобов'язання у сплаті рентного податку компанією. Скільки вони заборгували?

Заборгованість з боку «Укрнафти» зараз сягає 12 млрд грн

- «Укрнафта» має близько 90 спецдозволів. На даний момент «Укрнафті» призупинено три спеціальних дозволи за клопотанням Державної фіскальної служби. Потрібно сказати, що зупинка спецдозволів не робиться одразу. З моменту порушення і до припинення може пройти до 180 днів. Зараз заборгованість «Укрнафти» сягає 12 млрд грн.

Всього за минулий рік ми зупинили 31 ліцензію як приватним, так і, підкреслю, державним підприємствам.

- У чому суть змін, що ініційовані вами, до Постанови № 702 про розморожування фонду Держгеонадра?

- Під час прийняття цієї постанови був закладений корупційний фактор. Його суть у тому, що Держгеонадра не могла використовувати кошти від продажу геоінформації на її подальшу оцифровку без згоди міністерства. (У той час Едуард Ставицький з посади голови Держгеонадра був призначений міністром екології та природних ресурсів України - авт.)

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-