Зовнішній держборг України побив рекорд - Dragon Capital

Зовнішній держборг України побив рекорд - Dragon Capital

Укрінформ
Валовий зовнішній борг України продовжує скорочуватися другий рік поспіль. Проте відбувається це ічерез скорочення зобов'язань у приватному секторі, тоді як державний зовнішній борг на кінець 2015 року зріс до історичного максимуму у $43 млрд.

Про це йдеться у прес-релізі компанії Dragon Capital, переданому Укрінформу.

"ВВД (валовий зовнішній борг - ред.) продовжив скорочуватися другий рік поспіль через скорочення зобов'язань у приватному секторі. Частка боргових зобов'язань приватного сектору скоротилася на 8,2 п. п. до 64%, найнижчого показника за десятиліття. Обсяг боргу приватного сектору зменшився на 17% р/р до $76 млрд (після схожого падіння в 2014 р.), в той час як державний зовнішній борг зріс на 22% м/м (+$7,6 млрд), досягнувши історичного максимуму на рівні $43 млрд", - йдеться у повідомленні.

У Dragon Capital відзначають, що зростання держборгу відбувався за рахунок позик Міжнародного валютного фонду та інших офіційних кредиторів. Зокрема, від МВФ надійшло $5,1 млрд (з урахуванням виплат), близько $3 млрд надали Світовий банк, США і ЄС, і $1,3 млрд - результат своп-операцій Центробанку.

При цьому зниження боргу приватного сектору проходило за всіма складовими. Зобов'язання банків скоротилися найсильніше, на 32% рік до року ($6 млрд) до $13 млрд в основному за рахунок довгострокового боргу, тоді як в 2014 році зниження становило 17%.

Крім того, наголошується в коментарі, частина даного відтоку була технічною за своєю природою, оскільки українські банки активно конвертували позики материнських структур в акціонерний капітал, згенерувавши таким чином $2,3 млрд прямих іноземних інвестицій (77% загального обсягу).

В цілому, валовий зовнішній борг України на кінець 2015 року зменшився на 6% порівняно з 2014 роком (-$6,4 млрд) до $119 млрд, що відповідає 131% ВВП порівняно з 95% в 2014 році.

НБУ оцінює загальний обсяг зовнішніх виплат, що відбудуться в поточному році на рівні $51 млрд (-9,5% р/р), що становить 43% сукупного боргу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-