«Бурштинова Народна Республіка». Нелегальний бізнес чинить спротив владі

«Бурштинова Народна Республіка». Нелегальний бізнес чинить спротив владі

Аналітика
Укрінформ
Тіньовий оборот нелегального ринку бурштину в Україні оцінюється у $300 млн

На Рівненщині, а також, хоч і в менших масштабах, - на Волині та Житомирщині - вже не один рік існує проблема, розголос якої давно вийшов за регіональні межі. Хоч Президент України Петро Порошенко наказував силовим відомствам покінчити з незаконним видобутком бурштину за півроку, та, як виявилось, для правоохоронців це нереальне завдання. Адже райони, у яких видобувають цей цінний мінерал, уже давно живуть своїм життям.

Після наказу глави держави майже щотижня прикордонники, Служба безпеки України, прокуратура та МВС звітували про успішне затримання чергової групи нелегальних копачів. Але все це схоже на замилювання очей, аби зняти напругу в суспільстві. Адже щороку тільки з Рівненської області вивозиться бурштину більше, ніж на 100 мільйонів доларів, і все це поза бюджетом. Процвітає бандитизм і непокора не тільки органам місцевого самоврядування, але й правоохоронцям.

НАПРУГА У ПОВІТРІ

Доки на Сході України тривають бойові дії, за тисячу кілометрів від лінії фронту ситуація продовжує бути неконтрольованою. Це офіційно визнають як чиновники, так і силовики. Великі гроші проходять повз бюджет, що вже є ознакою своєрідного "економічного сепаратизму". В обігу серед жителів є вогнепальна зброя та своя місцева валюта - "бурштин". Копачі нападають на рейдові загони правоохоронців, а ситуація досі "підвішена". Потрібна лише іскра, щоб усе вийшло з-під контролю. Цим легко можуть скористатися вороги України, адже два роки тому ніхто не міг подумати, що Донбас буде тимчасово окупованим. Якщо до цього процесу Російська Федерація довго готувалася та проводила пропаганду серед населення, то на Поліссі дестабілізацію (не дай бог) потрібно лише запустити. І якась чергова абсолютно самодостатня "народна республіка" постане на очах.

У землі на Рівненщині є 200 тисяч тонн промислових запасів "сонячного каменю". Поки що розвідано лише п'ять родовищ у Володимирецькому, Сарненському, Дубровицькому та Рокитнівському районах. Перспективних запасів у тих місцях, на яких працювали геологи, нараховується ще близько 1,5 тисячі тонн.

За інформацією СБУ, з 2010 року з Рівненської області нелегально вивозиться 20-25 тонн бурштину щорічно. І ця цифра постійно росте. При цьому в області компанії легально видобувають лише 2-3 тонни бурштину, а правоохоронці за минулий рік вилучили з нелегального обігу 4 тонни 350 кілограмів.

"Проблема нелегального видобутку бурштину існує ще з 90-х років. Але вона почала загострюватися та набирати вражаючих масштабів у 2010 році, коли на чорному ринку в п'ять-шість разів піднялися ціни. Їх пік був у 2014 році. Найвища ціна для найбільшої фракції каміння (шматки від 250 до 500 грам) за кілограм скочила з 750 доларів до 7-8 тисяч доларів", - каже директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.

Корисні копалини з Рівненщини нелегально переправляються через кордон у Європу, Китай та арабські країни, де з бурштину роблять різні цінні вироби та ексклюзивні прикраси.

ФЕНОМЕНАЛЬНИЙ ЗАРОБІТОК

Громадський активіст Роман Захарчук, який уже давно розповідає правду про те, що насправді відбувається в рідних йому районах, переконує, що людей змусила займатись криміналом соціальна проблема та доступність легкої наживи. У "бурштинових" районах, як і по всій Україні, існує проблема безробіття, а тисячі місцевих жителів банально не мають альтернативної можливості заробітку.

"Перш за все, видобуток бурштину ніяк не врегульований. Якби він був законодавчо внормований, то була б інша ситуація. А так - лише певні структури та групи людей цей процес контролюють і незаконно наживаються. Колись у селах працювали лісопильні, а інші мешканці їздили на заробітки за кордон. Це було ще до масового видобутку бурштину. Зараз нічого цього немає. Звичайний роботодавець у цих районах не може знайти працівника, який би працював за 100 гривень на день. Адже за зміну бурштинники заробляють 300 - 1500 гривень і більше (в залежності від працедавця)", - каже Роман.

За його словами, місцеві вже давно почали створювати своєрідні бригади з родичів і знайомих для роботи. Найбільш неординарний випадок - це коли СБУ викрила незаконну бригаду, яку організував батюшка зі старостою церкви та родичем із міста Кузнецовськ. У домі священика вилучили 70 кілограмів бурштину. Зараз триває суд.

Окрім помпового методу видобування, є ще й лопатний. Він надзвичайно небезпечний, хоч копачі не платять "долю" із добутого для свого прикриття. Але буває, що вони платять за вхід із лопатою на клондайк.

"Тих, хто не має своєрідного "білета", називають хуліганами. За ними постійно слідкують "обілечені" бурштинокопачі. Вони повідомляють про хуліганів поліцейським, які їх затримують. За дозвіл домовляються з "рішалами". Це можуть бути не завжди поліцейські, адже все відбувається через спеціальних посередників", - розповідає місцевий активіст.

"Сонячний камінь" продають на спеціальних скупках. Вони є двох видів: стихійні та "ліцензовані".

Стихійний продаж відбувається по знайомству через посередників. Так продають бувалі копачі. А "ліцензована" скупка є у певному місці, якому забезпечують прикриття.

ЖИТТЯ ЗА ВЛАСНИМИ ЗАКОНАМИ

Контингент із чотирьох районів Рівненщини звик вирішувати будь-які питання за допомогою сили. Помповики за кілька змін миття можуть заробити гроші на елітну автівку або квартиру.

Місцевий бізнес уже давно тісно пов'язаний із бурштином, адже коли його копають, то в районах одразу з'являються шалені суми грошей. Місцеві використовують їх у ресторанах, магазинах, барах, заправках і таксі. Від манії великих грошей запущений процес розкладання суспільства, адже одні їх витрачають на нерухомість і блага, інші - пропивають. Люди звикли бути незалежними від держави, яка не змогла дати їм гідного життя. Занепала інфраструктура, нормального транспортного сполучення там немає, а асфальт подекуди залишився лише для годиться.

Коли силовики намагаються хоч якось розібратися із нелегальним видобутком, то отримують чималий опір місцевого населення, яке одразу озброюється хто чим.

За останній рік у поліських районах уже відбулося кілька масових заворушень, градус напруги яких зуміли "збити" лише в останній момент.

У липні 2015 року триста бурштинників змогли паралізувати центр міста та застати зненацька міліціонерів.

Так вони висловили незадоволення діями силовиків, які затримали їхніх друзів з мотопомпами. Агресивний натовп тоді оточив Дубровицьку РДА з вимогою відпустити їхніх друзів, або вони зметуть усе на своєму шляху. Тоді, щоб угамувати масові заворушення, силовики стягнули до міста всі вільні загони Нацгвардії, колишнього "Беркута" та навіть "Грифона". Але і це не допомогло. Надзвичайно оперативно на місце конфлікту з Києва прибув підопічний міністра МВС Арсена Авакова, бойовий командир батальйону "Київ-1", народний депутат України  Євген Дейдей.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк поклав вину за те, що сталося, на безпорадну місцеву владу. Глава уряду навіть подав звернення до Президента з вимогою звільнити голову Дубровицької РДА Сергія Киркевича. Ось так проблему було "вирішено".

Але одразу, того ж місяця, жителі селища Обсіч Рокитнянського району напали на озброєний прикордонний загін і розбили голову сільському голові. Їм не сподобалось, що прикордонники затримали 7 бурштинокопачів. Штурм прикордонного загону тривав доти, поки затриманих не відпустили.

16 лютого 2016 року біля селища Клесів Сарненського району під час слідчих дій старателі напали на співробітників СБУ та Національної поліції. Це сталося після того, як силовики відібрали мотопомпи. У результаті люди перекинули автомобіль правоохоронців.

Нещодавно місцевий депутат Валерій Салюта привселюдно ударив в обличчя того ж керівника району Сергія Киркевича і спокійно поїхав далі своїм авто. Голова РДА стверджує, що це через тривалий бурштиновий конфлікт між місцевими.

Але ці конфлікти були лише локальними й не змогли перерости у щось більше, адже правоохоронці намагаються не застосовувати грубу силу, бо чудово розуміють, у що це може вилитися. А бурштинокопачі вже давно живуть за власними законами та в будь-який спосіб чинять спротив, коли їх порушують.

Цьому контингенту на Поліссі не вистачає лише організації та лідера, який зможе всіх згуртувати. Після об'єднання до їх голосу буде змушена прислухатися не лише влада області, але й столиця. А якщо не дослухаються, то вони вчинять так, як уміють, - за допомогою сили.

РОЗІГНАТИ НЕМОЖЛИВО

Правоохоронний блок Рівненщини одноголосно запевняє, що проблема незаконного видобутку бурштину вже зараз не вирішується силовим методом.

Адже території надзвичайно великі, та багато людей цим займається. А якщо йти виключно за силовою методологією, то щоби контролювати місця в чотирьох районах області, треба вводити армію. І це тільки щоб утихомирити людей, які здебільшого озброєні лише палками, лопатами та мотопомпами.

"Вирішити реально, але легалізацію потрібно узаконювати. На сьогоднішній день усі правоохоронці є заручниками цієї ситуації, яка склалася. Безробіття, зниження рівня життя, а людям потрібно годувати сім'ї. Через це продовжують і надалі його незаконно видобувати, незважаючи на те, що наші бригади виїжджають на місця, затримують людей, вилучають помпи, бурштин. Тобто, якщо застосувати силу, то проблема вирішується лише на короткий термін", - каже т.в.о. начальника ГУ поліції Рівненщини Сергій Максимов.

Начальник не приховує, що до нього постійно надходить інформація про можливе "кришування" бурштинокопачів його підлеглими, але за це ще жодного правоохоронця не покарали.

"Всю інформацію ми перевіряємо. Багато міліціонерів, до яких були підозри, зараз відсіяні атестаційними комісіями. Але ми ж розуміємо: щоб звинуватити людину в прикриванні незаконної діяльності, потрібно мати докази, зібрати матеріали та довести їх правдивість у суді. Це не так просто. Вони ж безпосередньо не беруть помпу або лопату в руки", - зазначає Максимов.

Він додає, що коли п'ять років тому міліціонери затримували лише 178 осіб, то в 2014 - уже 252 людини, а у 2015-му цифра зросла до 321 копача. Кримінальна тенденція йде до збільшення. Лише за два місяці 2016 року в ЄРДР було внесено 34 відомості за фактами незаконного видобутку корисних копалин, виявлено 25 мотопомп та вилучено 95 кілограмів бурштину-сирцю.

З іншого боку, робота правоохоронної системи не ефективна якраз тому, що затриманим бурштинникам суди переважно призначають виплатити штраф, який для них є відверто мізерним.

"Статтю 240 ККУ про незаконне видобування корисних копалин уже давно називають "бурштиновою". І в цьому наше законодавство дуже ліберальне. Так, якщо за тяжкі чи особливо тяжкі злочини суд може вирішити покарати людину в'язницею, то, зважаючи на невелику тяжкість (а статтею 240 КК передбачається штраф) і те, що людина не була раніше судима - це зробити нереально. Ніхто не задумується, що у людей нема роботи, а на копанках за ніч можна заробити більше тисячі гривень. Хто зараз в Україні може запропонувати кращу роботу?" - наголошує прокурор Рівненської області Анатолій Ковальчук.

До прикладу, нещодавно суд затвердив обвинувальний акт з угодою стосовно 12 спільників. Група чоловіків мила бурштин на території Мульчицького лісництва Зарічненського району Рівненської області. Лише чотири особи займались гідророзмивом ґрунту. Всі інші - зі зброєю забезпечували їм охорону. В них вилучили 5 гранат і майже 200 патронів до стрілецької зброї. Чоловіків визнано винними. 11 правопорушників сплатили штраф на загальну суму 74800 грн.

УТВОРЮЄТЬСЯ НОВА ПУСТЕЛЯ

Екологи Рівненщини б'ють на сполох, адже щодня в області безвідворотно знищуються гектари родючої землі.

"Коли люди бурштин копали лише лопатами, то ям викопувалося за день всього кілька десятків, і їх можна було легко засипати. Але після того, як почали використовувати мотопомпи, ситуація набуває загрозливих масштабів. Вода вивертає нижні неродючі породи ґрунту наверх, знищується система кореневих насаджень, ліси. Порушується гідрорежим, бо вода береться з каналів. Точну площу знищених земель оцінити дуже важко", - розповідає керівник департаменту екології та природних ресурсів Володимир Захарчук.

Комісії, які працюють у РДА, звітують, що на Рівненщині уже знищено 1053 га сільськогосподарських земель та понад 60 тисяч гектарів лісу.

Але експерти переконують, що ці обсяги значно применшені, адже реальний підрахунок зараз можна провести лише за допомогою аерофотозйомки, на яку немає коштів. А через те, що видобуток здійснюється нелегально, то рекультивація покладається на плечі держави.

"Бездумне видобування корисних копалин і знищення лісу вплине на місцеві екосистеми та водний баланс. Наслідки можуть бути непоправними. Якщо видобуток не легалізують, то в держави не вистачить коштів на рекультивацію цієї землі, і вона може стати пустелею, люди на ній уже жити не зможуть", - застерігає еколог.

РЯТІВНИЙ ЗАКОН

Поки до поліських районів не добралися сили, яким не потрібен спокій і цілісність України, владі потрібно у найкоротші терміни легалізувати видобуток бурштину. Адже люди там ще згодні говорити і чути можновладців, яких все ж відверто зневажають.

У квітні 2015 року в першому читанні 234 депутати Верховної Ради України підтримали законопроект №1351-1, який є першим кроком до процесу легалізації видобутку бурштину.

Та до цього часу його ніяк не можуть доопрацювати у профільному комітеті, а можливо, про нього вже зовсім забули. Схожий законопроект був запропонований екс-нардепом із Рівненщини ще у 2000-х роках, але тоді його теж не ухвалили.

Закон передбачає, що видобувне підприємство бере спеціальний дозвіл для розробки родовища. 20% бурштину видобуває самостійно, а 80% - ділить між старателями, укладаючи з ними договори. Старателі сплачують кошти в певних співвідношеннях власникові ліцензії, а решту бурштину реалізують на спеціальній біржі.

Закон приховує у собі проблему в тому, що не регулює, у який спосіб старателі будуть видобувати бурштин на своїх ділянках. Якщо всі вони разом придбають екскаватор, то це одне діло. Але вони звикли видобувати каміння помпами, які несуть загрозу життю та завдають великої екологічної шкоди. Тому ніхто ніколи не піде на офіційну легалізацію видобутку мотопомпами. Може статися так, що закон приймуть, а Кабмін не зможе внормувати необхідні законодавчі акти. Проте, його все ж потрібно приймати негайно, бо Рубікон уже пройдений. І лише в законодавчому полі можна розв'язати цю проблему.

Інакше - є небезпека, що вже майже сформовану республіку "БНР" хтось очолить. І що тоді робити владі? Оголошувати в чотирьох районах Рівненщини воєнний стан і стріляти в людей?

А ЩО ДУМАЮТЬ У КИЄВІ?

Щороку в Україні нелегально видобувається, за приблизними оцінками, до 300 тонн бурштину. Тіньовий оборот нелегального ринку бурштину оцінюється (знову ж таки - приблизно) у 300 млн дол. Такі цифри на круглому столі в Укрінформі озвучила заступниця міністра екології Світлана Коломієць. При цьому, урядовець сумнівається, що держбюджет отримає 1,5 млрд грн ренти від легального видобутку, оскільки «з 6 компаній, які отримали дозвіл на видобуток бурштину, 4 - державні, дві з яких на межі банкрутства». Урядовець підтвердила думку, що  нелегальний бурштиновий промисел мотопомпами - це і значна шкода середовищу.

«У Житомирській області від нецивілізованого видобутку бурштину виявлено 220 га пошкодженої землі, у Волинській області - 4 га, у Рівненській - 169 га ушкоджених земель», - підсумувала заступник міністра.

Геолог Леонід Галицький вважає, що український бюджет від легального видобутку бурштину міг би отримувати щороку 3 млрд дол. доходів.

«У нас другі у світі за розміром поклади бурштину», - наголошує Галицький. При цьому він бідкається, що через видобуток мотопомпами бурштинові поклади просто марнуються.

«Таким способом видобувається лише 10% бурштину у покладах, а 90% втрачається, оскільки їх після цього неможливо видобути. При цьому марнуються й поклади інших корисних копалин важкої фракції, які можуть приносити ще більше прибутків у бюджет країни», - наголошує геолог.

Отаке, направду широкомасштабне лихо, має за свою першопричину складне соціально-економічне становище Рівненської, Волинської та Житомирської областей, у яких і видобувають бурштин, визнавали учасники круглого столу. Свою роль, на їхню думку, зіграла й  бездіяльність правоохоронних органів у припиненні нелегального промислу.

«Цей весь видобуток зав'язаний на вертикалі правоохоронних органів – поліція, Нацгвардія, які «кришують» цей видобуток на місцях. І на митниці «кришують» контрабанду бурштину, оскільки буквально за два дні до Китаю літаком у валізі можна доставити значну партію. Якби митниця працювала, таке б не мало місце!», - стверджує відомий журналіст та блогер Денис Казанський, який присвятив декілька своїх репортажів даній тематиці.

Втім, у МВС із ним не згодні. «Повірте, МВС робить усе можливе, аби припинити нелегальний видобуток бурштину», - запевняє радник міністра МВС Зорян Шкіряк та визнає, що поліція не має сил, аби охопити абсолютно усю площу, на якій відбувається незаконне добування бурштину.

Серйозно дискутувалося іпитання про роль держави у цій сфері.

Зокрема, народний депутат Ігор Лапін виступає за монополію держави на видобуток бурштину. У державному підприємстві «Українські поліметали» згодні з такою думкою. «Тільки монополія державних підприємств на видобуток бурштину здатна вирішити проблему!», - вважає гендиректор підприємства Констянтин Лісничий. «В Україні не буде цивілізованого ринку видобутку цієї сировини!», - песимістично пророкує директор із розвитку «Українських поліметалів» Микола Когут.

Лапін також пропонує вирішувати проблему введенням покарання за нелегальну торгівлю бурштином. МВС пропонує зробити суворішим покарання за нелегальний видобуток. «Справді, у нас занадто м`яке покарання за такий злочин», - вважає Шкіряк.

Блогер Казанський, у свою чергу, пропонує фактично узаконити право старателів на видобування бурштину. «Вони й так платять по тисячі доларів бандитам за право видобування. Так нехай платять державі, і таким чином матимемо додаткові надходження в бюджет, і гроші на проведення рекультивації», - каже Казанський. Він також пропонує заборонити вивіз сировини за кордон, дозволити вивіз лише виробів з бурштину.

Проти пропозицій Казанського виступила заступниця міністра екології. «Аби я працювала у міністерстві фінансів, я би підтримала вашу пропозицію (платити державі по 1000 доларів за дозвіл на видобуток - прим.), але це все одно завдаватиме шкоди довкіллю. Тому я проти ваших пропозицій», - заявила Світлана Коломієць.

У Держлісагенстві з цих же мотивів не дають дозволу державній компанії «Українські поліметали» на легальний видобуток бурштину, що могло б давати прибутки до бюджету. «Ми не дамо дозвіл «Укрполіметалам», поки не будемо розуміти, як проводити рекультивацію грунтів після видобутку бурштину», - заявляє Юшкевич.

При цьому, в обох відомствах і надалі заявляють про наростання обсягів шкоди для навколишнього середовища.

Наразі на порядку денному лишається головна проблема: ухвалить парламент закон 1351-1 чи ні? «Будемо робити все, щоб Верховна Рада розглянула і підтримала наш закон (1351-1- ред.)», - запевняє нардеп Микола Томенко. Чи дослухаються до його слів його колеги?

Богдан Слонець, Рівне. Іван Киричевський, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-