Україна приєдналася до створення транспортного коридору від Балтики до Егейського моря

Україна приєдналася до створення транспортного коридору від Балтики до Егейського моря

Укрінформ
У Варшаві в четвер підписано Декларацію щодо будівництва міжнародного транспортного коридору з півночі до півдня Європи з відгалуженнями у напрямі України та Білорусі під назвою Via Carpatia.

До проекту у четвер приєдналися також Україна та Туреччина, інформує власний кореспондент Укрінформу в РП.

“Важливим елементом сьогоднішньої Декларації є приєднання України і Туреччини до співпраці в рамках Via Carpatia і розширення ініціативи за рахунок країн, які не входять до ЄС. Це дозволить зміцнити співпрацю в рамках Східного партнерства й економічний обмін з країнами Близького сходу”,- йдеться в заяві з цього приводу міністерства інфраструктури і будівництва Польщі.

У варшавській зустрічі з питань реалізації проекту транспортного коридору, крім польської сторони, взяли участь представники профільних міністерств з України, Румунії, Болгарії, Угорщини, Чехії, Туреччини і Словаччини.

Від України декларацію у справі Via Carpatia підписала заступник міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції Оксана Рейтер.

За словами міністра інфраструктури і будівництва Польщі Анджея Адамчика, метою декларації є підтвердження високої ваги цієї інвестиції у зв’язку з необхідністю залучення європейських коштів в нинішній фінансовій перспективі і внесення коридору Via Carpatia до європейської базової мережі TEN-T на всій його довжині.

“Це – важливий комунікаційний шлях, який відкидає правило, яке діяло до цього часу, щодо реалізації комунікаційних шляхів лише на вісі схід-захід”, - заявив польський міністр.

За його словами, кошти на будівництво коридору “не перевищують середніх європейських коштів реалізації дорожніх інвестицій”.

Зміцнення співпраці між країнами, через які пройде коридор, дозволить залучити європейські кошти на його створення, зокрема в рамках інструменту CEF (Connecting Europe Facility).

У 2006 році з ініціативи Польщі на рівні міністрів транспорту формально утворено міжнародний шлях між Литвою, Польщею, Словаччиною та Угорщиною. В 2010 році відбулася чергова конференція під час якої підписано декларацію про створення Via Carpatia.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-