У НБУ пояснили, чому подешевшала гривня

У НБУ пояснили, чому подешевшала гривня

Укрінформ
Курс гривні відносно долара США дешевшає через політичну турбулентність в Україні, зниження цін на світових сировинних ринках, обмеження Росії на експорт української продукції та транзит через її територію. Дані фактори призвели до зниження експортної виручки приблизно на 40%.

Про це UA|TV сказав заступник голови Національного банку Олег Чурій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Динаміку курсу до іноземних валют в першу чергу визначають дві основних групи факторів: ситуативні та фундаментальні. До ситуативних можна віднести сезонне зниження ділової активності в січні. До ситуативних факторів відноситься також політичний фактор. Зараз в Україні хвиля політичної нестабільності, і це дійсно впливає край негативно на настрої бізнес-спільноти і населення», - сказав Чурій.

Серед фундаментальних факторів – це погіршення умов торгівлі України з основними торговими партнерами, зниження цін на основні товари українського експорту, а також обмеження на експорт в РФ та транзит через російську територію.

«Серйозне зниження ціни на сировину відображається як на експорті, так і на імпорті України, але різною мірою. На сировину (продукцію АПК і метали) припадає понад 60% українського експорту, в той час як на енергетичні ресурси, які теж дешевшають, припадає лише третина імпорту. Як наслідок, ми маємо дисбаланс між скороченням експорту та імпорту», - тлумачить заступник голови регулятора.

Він уточнив, що за оцінками НБУ, експортна виручка впала приблизно на 40% в порівнянні з груднем минулого року. В той же час, імпорт впав більш меншими темпами.

Чурій нагадав, що наразі НБУ проводить політику гнучкого валютного курсу. «Вважаємо ця політика дозволяє збалансувати експорт із імпортом. Ми розраховуємо за рахунок невеликої девальвації, яка відбулась на початку цього року, збільшаться надходження від експорту. В той же час ми бачимо, що імпорт трошки знизиться через девальвацію у цьому періоді», - сказав він.

Нагадаємо, 23 лютого НБУ опустив офіційний курс гривні до 27,2 грн за долар, що є найнижчим значенням з кінця лютого 2015 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-