Між Україною та РФ судових позовів вже на $100 мільярдів - Bloomberg

Між Україною та РФ судових позовів вже на $100 мільярдів - Bloomberg

Укрінформ
Сумарна вартість судових компенсацій, які вимагають одна від одної Україна та Російська Федерація, досягла 100 мільярдів доларів.

Про це повідомляє Bloomberg.

"Позов на 3 мільярди доларів, який Росія подала минулого тижня в Лондоні проти України за відмову виплати боргу є лише малою часткою від 63 мільярдів доларів, які прагне отримати Україна через путінську анексію Криму шляхом позовів та інших юридичних звернень, від Стокгольму до Гааги. В той же час російський експортер газу "Газпром" вимагає близько 32 мільярдів доларів за неоплачені поставки, що підіймає загальну суму позовів з обох сторін до майже 100 мільярдів доларів", - пише видання.

Росія вимагає від України виплати трьохмільярдного боргу, отриманого колишнім президентом Віктором Януковичем у 2013 році. Спеціалісти прогнозують, що розгляд цієї справи може зайняти від 18 до 24 місяців.

Нагадаємо, Україна вимагатиме від Росії через Міжнародний суд в Гаазі 1 трильйон гривень ($37 мільярдів) за анексію Криму. Про це заявляв на нещодавній прес-конференції Президент Петро Порошенко.

"Міжнародний суд - це ідеальне місце для вирішення питання про законність анексії Криму, але є ще дуже багато інших справ, пов'язаних з Кримом, які, скоріше за все, розглядатимуться раніше. Вони можуть створити прецедент, який вплине на судове рішення", - попереджає Пітер Гріффін, керуючий директор Slaney Advisors в Лондоні.

Позови одне на одного подають український "НАК Нафтогаз" та російський "Газпром". Перші стверджують, що переплатили за поставки газу і не отримали належної платні за його транзит, другі вимагають відшкодування за неоплачені поставки і відмову імпортувати газ.

На Росію також подав позов державний "Ощадбанк". Через втрати в Криму фінустанова вимагатиме 15 мільярдів гривень відшкодування.

Як зазначає Bloomberg, багато з цих судових позовів тягнутимуться роками, а оплата юридичних послуг коштуватиме десятки мільйонів доларів. Крім того, немає гарантії, що будь-яка зі сторін дійсно зможе отримати компенсацію в разі виграної справи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-