У Абромавичуса пояснили падіння експорту до ЄС

У Абромавичуса пояснили падіння експорту до ЄС

Ексклюзив
Укрінформ
Експорт з України до ЄС за 11 місяців минулого року знизився на 26%. Це відбулося у зв’язку з кон’юнктурою падіння цін на ряд товарів на світових та європейських ринках, а також через скорочення експорту з Донецької та Луганської областей.

Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу під час свого візиту до Польщі розповіла заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України - торговий представник України Наталія Микольська.

"З 26% у нас 10,5% - це падіння експорту з Донецької й Луганської областей, тобто 40% загального темпу зменшення експорту, це, фактично - російська агресія на сході України", - наголосила Микольська.

Вона зауважила, що по багатьох позиціях, наприклад, це вугілля і продукція металургії, падіння експорту з України до ЄС відбулося не через кількісне скорочення експорту, а  зниження цін на ринках.

"Тобто, по значному асортименту товарів Україна може експортувати ту саму або не набагато меншу кількість, але через падіння світової кон’юнктури у нас в грошовому еквіваленті спостерігається значне падіння", - наголосила Микольська.

Водночас, вона зауважила, що це має і свої позитивні сторони, оскільки падіння цін на європейських ринках стимулює українських виробників до пошуку інших ринків збуту. Наприклад, виробники кукурудзи через проблеми в Європі вийшли на ринки Китаю, країн Африки, тобто відбулося заміщення ринків. Крім того, для виробників курятини, яким важко виходити на ринки ЄС, сертифікація продукції для ринків ЄС стала каталізатором для виходу на багато інших ринків. "Треті країни автоматично визнали сертифікацію, яка була на ринку ЄС", - наголосила торговий представник.

Микольська поінформувала, що МЕРТ зараз працюватиме над тим, щоб виводити українських виробників на ринки третіх країн - Близького Сходу й Африки: "Там є високоємкі ринки, де ми можемо конкурувати".

Заступник міністра також повідомила, що відразу після вступу в силу з 1 січня 2016 року в повній мірі торговельної частини Угоди про асоціацію України з ЄС, український уряд починає вести розмови з Брюсселем, що по деяких позиціях слід переглянути існуючі умови експорту товарів.

Однією з основних структурних проблем вітчизняної економіки, як зауважила Микольска, є те, що Україна залишається сировинною державою і це завжди впливатиме на економічні показники держави.

"Тобто, до моменту, поки ми не змінимо структуру нашого виробництва й експорту, наша економіка буде чутливою на будь-які цінові коливання на світовому ринку і вони об’єктивно відображатимуться на нашій економіці", - констатувала вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-