Світовий банк різко знизив прогноз цін на нафту

Світовий банк різко знизив прогноз цін на нафту

Укрінформ
Світовий банк знизив прогноз за цінами на нафту в 2016 році з $51 до $37 за барель. До кінця року ціни можуть зрости, хоча залишаються ризики подальшого зниження.

Світовий банк знизив прогноз за середньою ціною на нафту марки Brent в 2016 році на 27%, з $51 до $37 за барель, йдеться у звіті, випущеному у вівторок, 26 січня. Новий прогноз відображає зміни, які відбулися в попиті і пропозиції з жовтня, коли був зроблений попередній прогноз, пише РБК.

Серед факторів, які вплинули на зниження, аналітики Світового банку на чолі з Джоном Баффом називають більш швидке, ніж очікувалося, надходження на ринок іранської нафти, стійкість американських виробників, які урізали витрати і підвищили ефективність, а також теплу зиму і слабкі перспективи зростання основних економік. Зростання економік, що розвиваються, сповільнилося до 7,6% в 2010 році до 3,6% в 2015 році, йдеться в останньому квартальному звіті Світового банку про перспективи світового зростання економіки, випущеному 7 січня. Зростання найбільшої групи країн, що розвиваються, — БРІК — сповільнилося з 9 до 4%, відображаючи уповільнення економіки Китаю, слабкий розвиток в Південній Африці і рецесію в Росії та Бразилії.

«Ціни на нафту впали на 47% в 2015 році, і ми чекаємо, що вони впадуть ще на 27% у 2016 році. Незважаючи на це, вони поступово відновляться з поточних низьких рівнів», — йдеться в огляді. Причин для відновлення декілька: по-перше, різке падіння ціни на нафту до початку 2016 року не відображає фундаментальних змін на ринку і, ймовірно, буде відіграно. По-друге, видобуток дорогої нафти буде приносити все більші збитки і змусить виробників знизити обсяги видобутку. Нарешті, попит на нафту має трохи зміцніти завдяки зростанню світової економіки, зауважують експерти Світового банку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-