Саакашвілі привів ДФС і прокуратуру до француза-винороба з Шабо

Саакашвілі привів ДФС і прокуратуру до француза-винороба з Шабо

Укрінформ
Голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі провів 20 січня виїзне засідання ради економічного розвитку при ОДА в господарстві француза-винороба Крістофа де Лакарена, бізнес якого одеські податківці вважають нелегальним.

У засіданні ради економічного розвитку взяли участь співробітники Державної фіскальної служби, ДП "Одесастандартметрологія", прокуратури Одеської області та господар-винороб Лакарен, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На відміну від Грузії, де виноробам надають субсидії для виготовлення продукції, тут потрібно пройти 39 дозвільних ступенів, в тому числі за проходження деяких платити, щоб створити виноробне підприємство і легалізувати його в державних структурах. Таке враження, що чиновники все роблять, щоб людина нічого не виробляла легально й чесно. Через це винороби вимушені продавати свою продукцію посередникам, а посередники перед збутом часто розбавляють вино, додають барвники і виходить "бормотуха", - зазначив Саакашвілі, пояснюючи учасникам засідання, чому в торговельну мережу потрапляє значна кількість небезпечного для споживання вина.

На думку голови ОДА, діюча в країні система виноробства кримінальна і не дає змоги чесно працювати виноробам - натомість процвітають підприємці-фальсифікатори. «Мені відомо, що в Одеській області виробляється вдвічі більше вина, ніж дозволяють його виготовити обсяги вирощуваних сортів винограду», - акцентував Саакашвілі.

На засіданні ради економічного розвитку при ОДА в селищі Шабо Білгород-Дністровського району також виступили гендиректор ДП "Одесастандартметрологія" Антон Гукасян, господар виноробного підприємства Крістоф де Лакарен, який пояснив, чому йому не вдалося легалізувати виноробну діяльність, та інші учасники обговорення проблем розвитку виноробної галузі.

Підбиваючи підсумки обговорення, Саакашвілі сказав, щопрекрасно розуміє - на рівні Одеської області проблем виноробства не вирішити.

«Однак інцидент за участю податківців та французького виробника, що давно мешкає і виготовляє чудове вино в селищі Шабо, висвітив велику проблему розвитку виноградарства і виноробства. Коли деякі місцеві спеціалісти твердять, що давно випробувана технологія виготовлення вина "Бордо" не дотягує до стандартів виноробства в Україні, то це свідчить, що ми прямуємо не до Європи. Це звична совкова модель, і ми мусимо змінити підходи», - сказав він.

Нагадаємо,  працівники ДФСУ підозрюють шабського винороба Лакарена у веденні нелегального бізнесу на території Білгород-Дністровського району і вилучили винопродукцію та обладнання. Податківці провели днями огляд виноробні "в рамках операції "Акциз-2016" та кримінального провадження, відкритого за фактом незаконного виробництва та збуту алкоголю", вони твердять, що "останні 10 років Лакарен не звертався в ДФСУ" і не намагався отримати ліцензію на виробництво вин.

Між тим керівництво Одеської ОДА вважає, що "на шляху успішного розвитку виноробства стоїть бюрократія.

Варто зазначити, що французький маркіз, уродженець Бордо Крістоф де Лакарен більше 10 років тому взяв в оренду на 50 років 150 гектарів землі на березі Дністровського лиману і відновив на них виноградники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-