Ставки на транзит газу для

Ставки на транзит газу для "Газпрому" зросли на 25-35% - ЗМІ

Укрінформ
Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) встановила з січня нову систему тарифоутворення для транзиту і транспортування газу, формально підвищивши вартість транзиту газу для "Газпрому" на 25-35%.

Про це повідомляє ЛІгабізнесІнформ із посиланням на вирішення комісії, ухвалене на засіданні 29 грудня. Проте на сайті комісії рішення наразі відсутнє.

Зокрема, НКРЕКП встановила тарифи на транспортування природного газу магістральними трубопроводами для "Укртрансгазу" за системою "вхід/вихід", як це передбачено європейською практикою. Для всіх точок "входу" в газотранспортну систему України НКРЕКП встановила тариф на рівні $12,47/тыс. куб. м. Для точок "виходу" тариф коливається від $16,74 до $32,16/тыс. куб. м.

Нова система передбачає, що "Газпром" як замовник послуги має платити за окремим тарифом на кожному пункті входу в українську ГТС і виходу з неї. У такому разі щонайдовшими і завантаженими маршрутами (наприклад, Суджа-Ужгород) транзит кожною 1 тис. кубометрів коштуватиме "Газпрому" $45,3 тис. куб. м.

На практиці транзит газу регулюється контрактом між "Нафтогазом" і "Газпромом" від 2009 року, згідно з яким ставка транзиту обчислюється за формулою на кожних 100 км відстані. У червні цього року глава "Газпрому" Олексій Міллер казав, що наразі діє ставка транзиту в розмірі $2,7/тис. кубометрів на 100 км.

Враховуючи середній маршрут транспортування газу у Європу (1240 км), за нинішньою ставкою вартість транзиту для "Газпрому" нижча на 25-35%, залежно від маршруту. Транзитний договір регулюється шведським правом і може бути змінений тільки за згодою сторін або рішенням Стокгольмського арбітражу, який має ухвалити його 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-