Сакварелідзе: На ОПЗ викрили схеми на сотні мільйонів

Сакварелідзе: На ОПЗ викрили схеми на сотні мільйонів

Укрінформ
У ході кримінального провадження за фактом зловживань на ПАТ «Одеський припортовий завод» слідчі прокуратури Одеської області викрили корупційні схеми на сотні мільйонів гривень.

Про це заступник Генерального прокурора - прокурор Одеської області Давід Сакварелідзе написав на своїй сторінці в Facebook.

"Прокуратура Одеської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом зловживань службовими особами ПАТ «Одеський припортовий завод», а саме: продажу продукції підприємства за значно заниженими цінами. У рамках провадження отримано відомості про те, що розпорядженням Кабміну України від 03.12.2014 «Про заходи щодо стабілізації роботи ПАТ «Одеський припортовий завод» підприємство зобов'язали отримати в Державному ощадному банку України кредит на суму 5 мільярдів гривень. За ці кошти ОПЗ також зобов'язали закупити за 100-відсотковою передоплатою природний газ в НАК «Нафтогаз України». У подальшому ці гроші перераховано в Російську Федерацію для придбання сировини", - зазначив Сакварелідзе.

"З допитів посадових осіб публічного акціонерного товариства випливає, що підприємство на той момент мало кошти для купівлі природного газу в обсягах, необхідних для ведення господарської діяльності, і не потребувало позичкових коштів. Всупереч цьому ПАТ «Одеський припортовий завод» оплатило відсотки по непотрібному кредиту обсягом близько 700 мільйонів гривень, які доцільно було б спрямувати на розвиток підприємства", - уточнив заступник генпрокурора.

Крім того, додав Сакварелідзе, "з допиту посадових осіб та отриманих документів випливає, що у травні цього року державою в особі Фонду держмайна України до складу керівництва заводу введені й наділені повноваженнями управляти фінансовою та зовнішньоекономічною діяльністю особи, які раніше не мали відношення до його діяльності. А згодом саме вони уклали з новими іноземними фірмами низку договорів про продаж продукції за цінами, що не відповідають ринковим. У тому числі 22 жовтня 2015 укладено договір з австрійською фірмою про переробку давальницької сировини (толінгу)".

За словами заступника Генпрокурора, "такі дії призвели до недоотримання ПАТ «Одеський припортовий завод» прибутку, що може спричинити зниження інвестиційної привабливості державного підприємства, а відповідно і його вартості у разі можливої приватизації".

Досудове розслідування триває, підсумував прокурор Одеської області і додав, що "про толінговий контракт і австрійські компанії буде інформувати окремо".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-