Демчишин: Росія знає, що ми не купуватимемо газ дорожче $200

Демчишин: Росія знає, що ми не купуватимемо газ дорожче $200

Укрінформ
Російський Газпром повинен запропонувати ціну на газ нижче від 200 доларів, або Україна не куплятиме в них блакитне паливо.

Про це журналістам сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я розмовляв з міністром (міністр енергетики РФ Олександр Новак, - ред.), вони розуміють цінову кон’юнктуру у Європі. У нас запаси набагато більші, ніж минулого року: на даний момент 14,7 млрд кубометрів, у такий же час минулого року було на 2,5 млрд менше. Більше того, є домовленність із ЄБРР про фінансування додаткових закупівель з європейського напрямку. Тому росіяни розуміють, що для того, щоб бути конкурентними, треба понижати вартість газу нижче 200 доларів», - сказав Демчишин.

За його словами, Росія буде змушена погодитися на таку ціну, адже вона склалася у реальних ринкових умовах.

«Ми не говоримо про знижки. Якщо росіяни хочуть, щоб ми купували у них газ, вони повинні бути конкурентними. Тому на наступний квартал вони або запропонують нам ціну нижче 200 дол., або у них просто не буде можливості його продавати», - наголосив міністр.

Він також запевнив, що віялових відключень електрики взимку не буде.

«Цьогоріч ми підготувалися значно краще, ніж минулого року. Це і запаси вугілля на 800 тис. тонн вищі на початок опалювального сезону, ніж минулого року, це і споживання менше. Є маса факторів, які дають можливість говорити про те, що віялових відключень не буде», - наголосив Демчишин.

За його словами, Україна тільки за минулі вихідні запасла додаткові 70 тис. тонн вугілля.

«І це в опалювальний сезон. Ми зараз спалюємо щоденно по 90 тис. тонн, але в нас є ресурси для додаткового накопичення», - розповів міністр.

Він висловив сподівання, що підключення нової лінії Рівненська АЕС - підстанція Київська та повне завантаження атомної енергетики унеможливить віялові відключення, зокрема, на Київщині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-