Необхідно законодавчо позбавити тютюнові компанії можливості вести

Необхідно законодавчо позбавити тютюнові компанії можливості вести "цінове стимулювання" - експерт

Укрінформ
Необхідно на законодавчому рівні позбавити тютюнові компанії можливості вести "цінове стимулювання", вважає директор з корпоративних та правових питань «Імперіал Тобакко» в Україні, Молдові та країнах Кавказу Олег Стрекаль.

Про це повідомляє РБК Україна.

Експерт переконаний, що публічна критика Міністерства фінансів України за нібито надмірне підвищення акцизу на сигарети в 2016 році ініційована конкретними тютюновими компаніями.

За словами Стрекаля, «Імперіал Тобакко», «на відміну від конкурентів, поділяє зростання ставок, запропонований Міністерством фінансів. Міністерство продемонструвало збалансований підхід, намагаючись рівномірно розподілити податкове навантаження на сигарети різних цінових сегментів. Ми також розуміємо стан держбюджету і важливість для країни додаткових надходжень».

Різка критика пропозицій Мінфіну, каже Стрекаль, – це спроба деяких виробників уникнути фінансової «розплати» за цінові війни, які вони ведуть на українському ринку. За словами експерта, «протягом останніх 2-3 місяців ці компанії різко знизили ціни на свою продукцію – на 4-5 грн за пачку. Багато брендів продаються за ціною нижче собівартості. За останній час наші конкуренти витратили більше 1 млрд грн на фінансування цінових воєн. Якщо ці компанії можуть собі дозволити таку розкіш, значить, вони настільки багаті, що акцизні питання для них у принципі не мають суттєвого значення. І вся їхня критика мінфінівських пропозицій – чистої води спекуляція».

За словами експерта, після реалізації пропозицій Мінфіну компанії, що опускають ціни на багато брендів нижче від економічно обґрунтованих, будуть змушені піднімати їх уже на 7-8 грн, щоб залишатися на рівні прибутковості. «Адже ресурсів і далі фінансувати низькі ціни зі своєї кишені у них не залишиться. Різке зростання цін стане ударом по їх споживачеві, який загрожує істотною втратою частки ринку. Саме тому в пресі й у Верховній Раді розгортається інформаційна кампанія на підтримку скромного збільшення акцизу», - каже Стрекаль.

Зростання акцизних ставок, запропонований Мінфіном, необхідно доповнити істотною ідеєю – на законодавчому рівні позбавити тютюнові компанії можливості вести «цінове стимулювання», переконаний експерт. Так, у багатьох країнах ЄС при зниженні цін на той чи інший сигаретний бренд компанії ще 3-6 місяців платять податки з початкової ціни, що існувала до моменту зниження. «Цінова свобода і конкурентні умови дотримуються, але при цьому доходи держбюджету не страждають», - вважає директор з корпоративних та правових питань «Імперіал Тобакко» в Україні, Молдові та країнах Кавказу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-